- 12 februari 2025
Waarom een uitverkochte wijn schreeuwt om een proefnotitie
De lezers van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) zijn de draad kwijt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ze een interview lazen met die nieuwe wijnboer aan de rand van Vlissingen. “Wijnbouw is een zaak van lange adem”, betoogde Bruno Suter. Maar met zijn eerste oogst in 2023 was het meteen raak. […]
- 05 februari 2025
Hoe de omhelzing van de klassieke pinot noir en nieuwe regent smaakt
Zou het waar zijn dat de Romeinen pakweg 2000 jaar geleden al wijn maakten in het gure Nederland? Wetenschappers vinden er geen waterdicht bewijs voor, maar Limburgers zijn eigenwijs. Ze weten het zeker: “Toen de Romeinen in Meerssen enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond […]
- 30 januari 2025
Wat de Johanniter 2021 een wijn met historische wortels maakt
De handel in wijn en de stad Dordrecht hebben alles met elkaar te maken. De wijnhandel maakte de oudste stad van Holland ooit groot. Iets van dat roemrijke verleden komt terug in de Smaak van Bilderhof, de verzamelnaam van de wijngaarden ergens tussen Dubbeldam en De Biesbosch. Hier loopt Rens van Driel rond, misschien wel de […]
- 22 januari 2025
Waarom de Wals Rood Barrique 2018 een feestje is voor de regent
Van 250 fokzeugen en 2500 vleesvarkens overstappen naar 2 wijngaarden met 14.000 druivenstokken. Dat is een transitie die je sneller noteert dan uitvoert. Leon en Magda Masselink in het Gelderse buurtschap De Wals bij Gendringen deden het. Toen de bank de druk om de varkenshouderij uit te breiden een beetje opvoerde, las het stel een […]
- 15 januari 2025
Hoe wijn van Land en Boschzigt knipoogt naar lang geleden
Al in de 17e eeuw namen rijke Amsterdammers graag voor even de benen. Naar hun 2e huisje aan het water. Even weg uit de drukke stad! Het dorp ’s-Graveland in de buurt van Hilversum was bij deze stadsmensen enorm populair. Ze kochten er massaal een stukje grond en realiseerden er fraaie buitenplaatsen en landgoederen. Een […]
- 08 januari 2025
Wat de Havelter Rood 2021 zo stoer en stevig maakt
Ongeveer driekwart van alle Nederlandse wijnen is wit. Dat is verklaarbaar. Blauwe druiven hebben namelijk meer warmte en zonlicht nodig om goed te rijpen. Rode wijn van onrijpe druiven is zuur en geen visitekaartje voor de Nederlandse wijnbouw. Er is op dit moment bovendien veel vraag naar witte wijnen. Frisse en fruitige wijnen zijn populair. […]
- 01 januari 2025
Waarom the One and only breed inzetbaar is
In vroeger tijden graasden hier de trekpaarden van de turfstekers. Het was toen al een groene oase in vergelijking met de rest van de ruige Peel. Nu vind je in Grashoek een prachtige golfbaan met een heuse wijngaard, verstopt tussen hole 8 en 9. Van huis uit boert de familie Beumers, maar pakweg 20 jaar […]
- 25 december 2024
Van kopen zonder kijken naar bruisende Cuvée Alliance
De Cuvée Alliance was de eerste bubbel van Landgoed Heenwerf. Niet gepland, wel gewenst. Het verhaal van deze Blanc de blancs is een aaneenschakeling van toevalligheden. Sofie komt van origine uit Leuven. Marnix uit Hasselt. De twee zochten een nieuw huis. In Vlaanderen. Maar na verloop van tijd besloten ze hun zoekgebied te vergroten. Uiteindelijk […]
- 18 december 2024
Wat de experimentele Ceramic zo fris en frivool maakt
Ergens in de buurt van het Drielandenpunt vind je een uniek wijndomein. Het specialiseerde zich vanaf de start in 2009 in de productie van mousserende wijnen. Inmiddels hebben de wijngaarden van dit bruisende wijnhuis een oppervlakte van ruim 13 hectare. Het hoofdkwartier verstopt zich in een pietepeuterig buurtschap met 160 inwoners. De ambitie is er […]
- 11 december 2024
Waarom de Pinotin Barrique 2019 zo knap gemaakt is
De oosterburen balen als een stekker. Net aan de Nederlandse kant van de grens ligt het wijndomein van Gerhard Ensing. Op een mooie dag fietsen ze maar wat graag naar het buitengebied van Winterswijk, op het uiterste randje van de Achterhoek. Daar teelt Gerhard in een wijngaard van pakweg 4 hectare een fors aantal druivenrassen. […]
- 04 december 2024
Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
Na pakweg 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Dat is wel even wennen. Het beest heeft er geen boodschap aan dat de mens gewend is de baas te zijn. De wolf maakt korte metten met ons idee van maakbaarheid. Hij zet ons weer even met beide beentjes op de grond. Niet iedereen kan […]
- 27 november 2024
Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
Het begon allemaal met Johannes, beter bekend als Hans. In 1980 durfde hij het aan om in de buurt van Vaals een kleine wijngaard aan te leggen. Er gingen maar liefst 70 druivenrassen de Limburgse bodem in. Hans experimenteerde ermee. Hij wilde geschikte rassen voor duurzame wijnbouw selecteren. Het liep anders. Na een verhuizing naar […]