- 12 juli 2024
Nederlandse wijnbouwsector naar meer dan 400 hectare
De groei van de Nederlandse wijnbouwsector in 2024 is bescheiden. In mei en juni gingen er ruim 40.000 wijnstokken de grond in. Dat aantal was in 2023 maar liefst 3 keer zo groot. De nieuwe aanplant beslaat een oppervlakte van 12,5 hectare, verspreid over 5 provincies. Dat was in 2023 nog 22,5 hectare. De bescheiden […]
- 20 augustus 2023
Waarom een halve Fransman kiest voor wijnbouw op Walcheren
Bruno Suter heeft eindelijk een plekje gevonden om druiven te telen. Dat had nogal wat voeten in de aarde. “De grond in Nederland is schaars en duur en moet ook nog eens geschikt zijn voor wijnbouw.” Hij keek 5 jaar lang rond in een afgebakend gebied in Noord-Brabant en Zeeland. “M’n vriendin zag het niet […]
- 18 juli 2023
Het verhaal achter de overname van RAAR door Domein Holset
Domein Holset neemt Wijngaard Raarberg over. Dat maakten Kirsten Abels en Ralph Huijdts gisteren bekend. De transactie was in 6 weken beklonken. Het nieuws komt voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Ralph droomt er sinds 2010 van om de beste bubbels van Nederland te maken, maar nu verkoopt hij RAAR. Wat beweegt hem? […]
- 20 juni 2023
Wat je ziet als je inzoomt op de groei van de Nederlandse wijnbouwsector in 2023
Het nieuws over de groeispurt van de Nederlandse wijnbouwsector verdient wat meer verdieping. In mei 2023 gingen er ruim 120.000 wijnstokken de grond in. Dat is 60% meer dan in 2021 en 2022. De nieuwe aanplant beslaat een oppervlakte van bijna 22,5 hectare, verspreid over 8 provincies. Het betekent dat de Nederlandse wijnbouwsector in 2023 […]
- 26 september 2022
Natte druivenoogst na droomseizoen kan de pret (nog) niet drukken
Na de droge en warme zomer is september een koude douche. Het is een kleine tegenvaller na het droomseizoen voor de wijnboeren. Regen in de periode van de oogst is prut. Het zorgt voor dunne schillen, waardoor de druiven sneller openbarsten. Daar zitten wijnboeren niet op te wachten, want dat veroorzaakt rotting. Toch kan de […]
- 10 augustus 2022
Waarom het met wijnjaar 2022 nog alle kanten op kan…
Gaat 2022 straks de boeken in als een goed wijnjaar? Die vraag stelde de NOS vorige week aan een handjevol wijnboeren. Eigenlijk is dat een vraag in de categorie 1 dwaas kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden. Maar dat klinkt zo onaardig voor de NOS. “Als we de druiven binnen hebben, mag je […]
- 14 mei 2022
Wat doet de aanhoudende droogte met onze druiven en wijnbouw?
De bodem is kurkdroog en het ziet er niet naar uit dat het snel beter wordt. “De dagelijkse verdamping bedraagt met dit zonnige en warme weer rond 5 mm per dag,” zegt weerman Reinier van den Berg. Vooral in Noord-Brabant en Zeeland lopen boeren daar nu al tegenaan. Ze zitten met hun handen in het […]
- 08 oktober 2021
Waarom de Wijnkeuring van de Lage Landen een beetje nuchterheid en nuance verdient
Het feestje van de Wijnkeuring van de Lage Landen is voorbij. Pakweg 7 van de 10 ingestuurde wijnen verdienden een medaille. De wijnboeren genieten nog een beetje na van hun succes. Tijdens de afterparty klinken lovende en kritische geluiden. Conclusie? De Wijnkeuring van de Lage dient een commercieel doel en geeft geen compleet beeld van de […]
- 04 september 2021
Smaak van Bilderhof geeft Dordrecht weer kleur op de wangen als wijnstad
De wijn is terug in Dordrecht. Onder de vlag van Smaak van Bilderhof ontstaat aan de rand van de stad een ‘coöperatie’ van wijnboeren. Gezamenlijk bezitten ze nu 4,5 hectare aan wijngaarden. Het is de bedoeling dat het daar niet bij blijft. De veelbelovende ontwikkeling is een onbewuste knipoog naar het roemrijke verleden. Een combinatie […]
- 06 augustus 2021
Bubbels van Sint Catharinadal bewijzen dat het bruist in Nederland
Het vrouwenklooster Sint Catharinadal presenteert een nieuwe wijn. Het is een mousserende wijn, gemaakt van chardonnay. Een zogenaamde blanc de blancs dus. De zusters noemen het hun jubileumwijn. Het klooster in Oosterhout bestaat 750 jaar. De bubbels van Sint Catharinadal bevestigen een trend. Er komen steeds meer mousserende wijnen van eigen bodem op de markt. […]