- 19 april 2024
Kwaliteit en werkgelegenheid in Nederlandse wijnbouwsector
Het is een kunst om kwaliteit te leveren, vooral als je te maken hebt met beperkingen en regels. Als het aan de overheid en de zorgsector ligt, beperken we de consumptie van alcoholhoudende dranken. Dat is begrijpelijk. Als een product toch alcohol bevat, moet het zo natuurlijk mogelijk gemaakt worden. Zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. […]
- 12 april 2024
Liever wijnbeleving op locatie dan wijntoerisme
Had ik een vooruitziende blik? In mijn eerste column kan ik het niet nalaten om toch even bij die vraag stil te staan. Ik zie Nico Schipper in 2020 nog binnenwandelen in ons Wijnlokaal in Santpoort-Zuid. Hij keek zijn ogen uit. Er stonden honderden Nederlandse wijnen in de winkel. Hij vond het een waagstuk. En […]
- 05 april 2024
Wijn maken is een filosofie
Onderweg naar school rijd ik door het Duitse heuvellandschap. Ik vraag me af welk ingrediënt ik vandaag weer toe kan voegen aan m’n recept ‘Hoe maak ik wijn’. In mijn klas zitten nog 32 andere jonge wijnboeren. Ik ben de enige Nederlander. De anderen zijn Duitsers. In de les gaat het over de stoffen die […]
- 15 maart 2024
Solaris, een waanzinnig veelzijdige druif
Aan mijn proeftafel ontmoet ik lokale wijnliefhebbers, Amerikaanse toeristen, wijnmakers en sommeliers van sterrenzaken. Niet iedereen die bij mij komt is al overtuigd van Nederlandse wijn of nieuwe druivenrassen. Juist dan laat ik graag de veelzijdigheid van Nederlandse wijn en de invloed van Nederlandse wijnmakers zien. Diederik Walhof
- 08 maart 2024
Waarom ben ik wijnboer? En waarom in Zeeland?
Het is 1992. Ik ben 1 jaar oud en buig me over een kartonnen doos met Bourgognewijnen. Gevrey. Dat concludeer ik als ik nog wat beter naar de oude foto kijk. Het was iets meer dan 20 jaar later toen ik met mijn vriendin tijdens onze vakantie nietsvermoedend door de Champagne toerde. We bezochten een […]
- 16 februari 2024
Het verschil tussen een wijnboer in Hunawihr en Nederland
In de traditionele wijnlanden vind je dorpen waar zo’n beetje iedereen wijnboer is. Ik was eind september een paar dagen in Hunawihr in de Elzas. Mijn gastheer was een bijna gepensioneerde wijnboer. Z’n buurman is ook wijnboer. Net als de buurman van z’n buurman. En de buurman van de buurman van de buurman. Bijna iedereen […]
- 02 januari 2024
Hoe je gezond leeft en intens geniet van een glas wijn
Een gezond en gelukkig 2024! Dat wens ik je toe. En ik ben niet de enige, denk ik. Gezondheid en geluk zijn belangrijk voor ons. Ze horen bij elkaar. Gezondheid en geluk koester je, want ze zijn kostbaar en kwetsbaar. Het nieuwe jaar begint wereldwijd met Dry January. De Nederlandse variant van deze campagne heeft […]