- 18 december 2024
Wat de experimentele Ceramic zo fris en frivool maakt
Ergens in de buurt van het Drielandenpunt vind je een uniek wijndomein. Het specialiseerde zich vanaf de start in 2009 in de productie van mousserende wijnen. Inmiddels hebben de wijngaarden van dit bruisende wijnhuis een oppervlakte van ruim 13 hectare. Het hoofdkwartier verstopt zich in een pietepeuterig buurtschap met 160 inwoners. De ambitie is er […]
- 11 december 2024
Waarom de Pinotin Barrique 2019 zo knap gemaakt is
De oosterburen balen als een stekker. Net aan de Nederlandse kant van de grens ligt het wijndomein van Gerhard Ensing. Op een mooie dag fietsen ze maar wat graag naar het buitengebied van Winterswijk, op het uiterste randje van de Achterhoek. Daar teelt Gerhard in een wijngaard van pakweg 4 hectare een fors aantal druivenrassen. […]
- 04 december 2024
Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
Na pakweg 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Dat is wel even wennen. Het beest heeft er geen boodschap aan dat de mens gewend is de baas te zijn. De wolf maakt korte metten met ons idee van maakbaarheid. Hij zet ons weer even met beide beentjes op de grond. Niet iedereen kan […]
- 27 november 2024
Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
Het begon allemaal met Johannes, beter bekend als Hans. In 1980 durfde hij het aan om in de buurt van Vaals een kleine wijngaard aan te leggen. Er gingen maar liefst 70 druivenrassen de Limburgse bodem in. Hans experimenteerde ermee. Hij wilde geschikte rassen voor duurzame wijnbouw selecteren. Het liep anders. Na een verhuizing naar […]
- 30 oktober 2024
Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
Wat goed is, komt snel. Die gevleugelde uitspraak van de legendarische sportverslaggever Joris van den Bergh (1882-1953) is van origine voorbehouden aan topsporters, maar hij is ook van toepassing op wijnboeren. Arjan Stam werd uitgeroepen tot een van de drie beste wijngaardeniers van 2024. Daar stond hij zelf ook wel een beetje van te kijken. […]
- 23 oktober 2024
De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
Bijzondere gesprekken, spraakmakende optredens en uiteraard het nieuws van de dag. Dat is de formule van Eva. In een portret van mensen die er elke dag weer iets van maken, fietste daar deze week zomaar ineens Roelof Visscher doorheen. Eva Jinek zet hem in de galerij van De schouders van Nederland. “Ik droomde er als […]
- 16 oktober 2024
Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
Clos de Vougeot is misschien wel de meeste bekende clos van de wijnwereld. Wat is een clos? Het Franse woordje van 4 letters betekent ‘gesloten’. ‘Clos de Vougeot is een gesloten, een ommuurde wijngaard. Er komen verrukkelijke wijnen vandaan. Dat is mede te danken aan het bijzondere micro-klimaat. Daar zorgt dat krakkemikkige muurtje voor. In […]
- 09 oktober 2024
Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
De wolf op het etiket van deze Cabernet 2021 is niet van het serieuze soort. Hij ziet eruit alsof hij is weggelopen uit een komisch stripverhaal. En dat is maar goed ook. De boze wolf past niet bij deze vriendelijke wijn. Het beest is het beeldmerk van Wijngoed Wolf. Niet de naamgever. Dat is namelijk […]
- 02 oktober 2024
Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
Ergens in de verte draaien de wieken van een witte korenmolen als een malle in het rond. Er staat een stevig briesje. De hoge bomen van de windsingels wiegen mee met de wind. En dan krijgt de eenzame fietser ineens in de gaten dat hij tussen de wijngaarden rijdt. Surprise! Dit zijn de percelen van De Kleine […]
- 25 september 2024
Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
De ene wijnmaker is de andere niet. Kijk maar naar Simon Somers, de wijnmaker van Op Joarum. Hij is een fanaat. Nee, niet omdat hij niet anders doet dan wijn maken. Simon verdient zijn boterham als ordinaire accountmanager bij een IT-bedrijf. Daarbovenop runt hij echter samen met zijn vriendin Chantal Heeg twee wijngaarden, eentje in […]
- 18 september 2024
Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
Het verhaal achter deze Sauvignon Gris begint al in 1764. Dat is het geboortejaar van het veelzijdige familiebedrijf dat in 2006 ook in de druiventeelt stapte. Tot op dat moment waren asperges de core business. Nu is het bedrijf van alle markten thuis. De boerderijwinkel is de plek waar je asperges en wijnen en bijpassende […]
- 11 september 2024
Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
De Langstraat is een stukje Noord-Brabant met Hollandse roots. Geertruidenberg was ooit een belangrijke vestingstad. Hij lag aan belangrijke vaarwegen. Daarom noemden vriend en vijand deze stad de Sleutel van Holland. In de buurt van Geertruidenberg ligt Domein Buijtendijks, een wijndomein in de polder. Tussen de koeien en de schapen, de reeën en libellen. De […]