- 09 september 2023
Waarom 2023 een bizar en uitdagend wijnjaar is
Een wijnboer moet dealen met de grillen van het klimaat. Dat is soms bijna niet te doen. “Het was hier deze week 34 graden”, vertelt Ruud Verstegen. De wijnboer van Landgoed Overst klaagt niet, maar vertelt hoe ingewikkeld het is om te anticiperen op het weer. Hij verwijderde in de natte periode veel blad. Dat […]
- 03 september 2023
Hoe het kan dat de oogst hier en daar al begint
Hoe kan dat? Hier en daar sturen wijnboeren hun plukkers volgende week al de wijngaard in. Ondanks de koude start in het voorjaar en de matige zomer. De oogst was toch pas in oktober voorzien? De timing van de oogst is belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Het ene druivenras is eerder rijp dan […]
- 03 augustus 2023
De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
De druiven in de wijngaard verkleuren. Dat noemen we de véraison. Nu gaan de druiven rijpen. Dat is de belangrijkste periode van het hele jaar in de wijngaard. Een mooi moment om een tussenbalans op te maken. Gaat 2023 straks de boeken in als een goed of een slecht wijnjaar? Daar is ondanks alle nattigheid […]
- 01 augustus 2023
Waarom het werk in de wijngaard soms pijn doet
“De kikkers vieren feest vandaag”, zegt een Franse wijnboer op een regenachtige dag. In deze periode vieren de kikkers in Nederland doorlopend feest. De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Leuk voor de kikkers, maar vervelend voor de wijnboeren. De druiven in de wijngaard krijgen tussen de buien […]
- 27 juli 2023
Waarom BOB een prominente plaats op het etiket verdient
Het is alweer een poosje geleden dat je tijdens je vakantie altijd even keek of er op die Franse fles Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) stond. Dan wist je dat je geen slobberwijn in handen had. Nu staat er Appellation d’Origine Protégée (AOP) op. Daar zit Europa achter. Een groot aantal Nederlandse wijnen heeft ook zo’n […]
- 23 juli 2023
Hoe nieuwe klimaatgrenzen de Nederlandse wijnbouw veranderen
Landen met een gematigd klimaat bieden kansen voor wijnbouw. Zo’n klimaat vind je tussen de 30e en 50e breedtegraad, zowel ten noorden als ten zuiden van de evenaar. Tenminste, dat leren de studieboeken over wijn. Nederland kiepert over het randje. Sittard ligt al op de 51e breedtegraad. En toch gaat het steeds beter met de […]
- 04 juli 2023
Waarom een verfrissende regenbui ook een vervelende bedreiging kan zijn
Terwijl bijna iedereen zich klaarmaakt voor een ontspannende vakantie kunnen de wijnboeren aan de bak. Dit is een razend drukke periode. De druivenstokken groeien als kool en de wijngaard verandert in een groene zee. Na een regenbui moeten de bladeren snel kunnen drogen, want een combinatie van regen en hoge temperaturen stimuleert de ontwikkeling van […]
- 30 juni 2023
Nouaison of waarom Fransozen het allemaal iets rapper snappen
Een paar weken geleden begon de bloei van de wijnstok. Voor de wijnboeren begint het seizoen dan pas echt. De floraison duurt pakweg 2 weken. Bijna overal is de bloei nu dus voorbij. De stampers zijn bevrucht en veranderen in bolletjes zo groot als een peperkorrel. Dat proces noemen we de nouaison. Die bolletjes zijn […]
- 11 juni 2023
Waarom je nu al kunt gaan aftellen naar de druivenoogst
De wijnstok bloeit. Nog niet overal in Nederland, maar hier en daar. De wijnstok bloeit meestal in de periode tussen eind mei en half juni. Dus de natuur loopt op schema. Dat zag er pakweg een maand geleden nog heel anders uit. Door het koude en natte voorjaar liep de ontwikkeling van de wijnstok 1 […]
- 01 juli 2022
Waarom De Reestlandhoeve werk maakt van professionele marketing
Nederlandse wijn. Kan dat wel goed zijn? Een prikkelende vraag. Hij staat op de titelpagina van een e-book dat De Reestlandhoeve onlangs lanceerde. De uitgave is onderdeel van de uitgekiende marketingstrategie van het Overijsselse wijndomein. “Ontwikkel een visie op marketing en schakel een professioneel bureau in. Dat is belangrijk voor elke wijnboer die zich richt […]
- 12 oktober 2021
De vrijwilligers in de wijngaard zijn goud waard!
De meeste wijnboeren oogsten met de hand. Daarvoor zetten zij gezamenlijk honderden vrijwilligers in. Die komen soms van ver. De oogst is voor hen een moment om te onthaasten. Er gaat in dit uitdagende jaar veel tijd in de selectie van de druiven zitten. Elke tros wordt nagelopen op onrijpe of slechte druiven. Tijdens het […]
- 31 augustus 2021
De kolder van het serveren op kamertemperatuur
Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Tenminste, dat advies lees je nogal eens op het etiket of in een proefnotitie van een rode wijn. Het is kolder! Dat advies stamt uit het midden van de vorige eeuw, toen we nog met een dikke trui in de huiskamer zaten (en daar is ook nu niks […]