- 29 november 2024
Is elke Wijn uit Nederland ook een echte Nederlandse wijn?
De wijnvraag van Ingrid komt niet uit de lucht vallen. Ergens in de hoofdstad huist Chateau Amsterdam. De grootste urban winery van Europa maakt daar wijnen van geïmporteerde druiven. Is dat Nederlandse wijn? En hoe zit dat met een blend van Nederlandse en buitenlandse druiven? In de zoektocht naar een antwoord op de vraag wat […]
- 11 oktober 2024
Wat is de impact van mijn glas wijn op natuur en milieu?
Consumenten vragen steeds vaker om een biologische wijn, want de ecologische voetafdruk van zo’n wijn is per definitie een stuk kleiner dan van reguliere wijnen. Denken ze. Erik is daar blijkbaar niet van overtuigd. Hij stelde ons een interessante vraag. Is een biologische wijn uit het buitenland wel zo goed voor natuur en milieu? Het […]
- 08 augustus 2024
Wat heb je als wijnboer en consument aan een BOB?
Wat heb je aan een BOB? Dat is de vraag van Robin, die bij een BOB niet denkt aan een nuchtere bestuurder na een avondje stappen. Het gaat haar om het kwaliteitskeurmerk dat je tegenkomt op het etiket van steeds meer Nederlandse wijnen. BOB staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Het is de Nederlandse variant van bijvoorbeeld […]
- 26 juli 2024
Hoe zit het met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren?
Sebastiaan stond al een paar keer voor een gesloten deur bij een Nederlands wijndomein. Hoe zit het eigenlijk met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren? Hij maakt de vergelijking met Duitsland en Frankrijk. Tijdens de zomervakantie loopt hij meestal wel even binnen bij een wijndomein in het buitenland, want hij neemt graag een paar flesjes mee […]
- 24 mei 2024
Krijgen we meer rode wijn uit Nederland door ander klimaat?
Krijgen we door het veranderende klimaat betere en meer rode wijn in Nederland? Dat is de vraag van Jolanda van der Linden. Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Diederik Beker, onze expert op het gebied van wijn maken? Maar zo makkelijk komt Diederik niet weg. Jolanda heeft nog een vraag. Welke blauwe druif profiteert […]
- 26 april 2024
Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart?
Rob Hoogstraten was een van de inzenders voor de Wijnvraag van de Maand. We hebben zijn vraag uitgekozen. Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart in (sterren)restaurants? Rob heeft zelf het vermoeden dat vooroordelen tegen Nederlandse wijnen een rol spelen. Wie kan deze vraag beter beantwoorden dan Sico de Moel, onze expert […]