- 31 juli 2024
Wat de PiWi Rosé anders maakt dan alle andere
Chaam kiepert nog net niet over het randje van de Belgische grens. Even buiten het dorp onder de rook van Breda en Tilburg vind je de biologische Wijngaard Dassemus. Het domein is ruim 5 hectare groot. Het is de plek waar Ron Langeveld en Monique van der Goes hun natuurwijnen maken. Maar dat niet alleen. […]
- 25 juli 2024
Waarom Jaantje uit Culemborg plezierig gezelschap is
Tussen de klanten van Sander Kroeze uit Culemborg zitten nogal wat dertigers en veertigers. “Wij drinken minder wijn dan voorheen, maar willen wel weten waar hij vandaan komt en hoe hij gemaakt is.” En dus komen ze steeds weer terug voor een wijn die duurder is dan een doorsnee supermarktwijn. Sander (31) is een van […]
- 17 juli 2024
Hoe een rosé uit de Achterhoek een Duitse specialiteit kan zijn
Dit is een rosé van Gerhard Ensing. Dat alleen is al reden genoeg om de fles te kopen. Gerhard is een van de beste wijnmakers van Nederland. Dat bewijst hij opnieuw met deze bijzondere rosé. Het is namelijk geen ordinaire rosé. Het is een Schillerwein. De roots van deze specialiteit vind je in Baden-Württemberg. Daar […]
- 10 juli 2024
Waarom de Rosé Sjiek nog een beetje aan biggetjes doet denken
Wat doe je als je liever op je vertrouwde stekkie blijft, maar stiekem toch een beetje jaloers bent op een wijnboer in Frankrijk? Dan zet je een punt achter de varkenshouderij en maak je andere dromen waar. Dat deden Louis en Truus Beumers. Pakweg 20 jaar geleden legden de twee in Grashoek een wijngaard aan. […]
- 04 juli 2024
Canis Lupus is een beestachtig lekkere rosé met oranje trekjes
Na Zuid-Limburg en de Achterhoek kun je Twente met een gerust hart de derde wijnregio van Nederland noemen. Het draait bij de Tukkers niet meer alleen om mais en melkvee. De wijzen in het oosten kiezen steeds vaker voor wijnbouw. Een van hen is Rob Bekhuis. Hij wilde het bedrijf van zijn ouders graag overnemen, […]
- 27 juni 2024
Wat een Kus van de Polder zo vriendelijk maakt
Daar gaan we dan. In de zomer proeven we tien weken lang een rosé van eigen bodem. Dat feest begint met een vriendelijke Kus van de Polder, gemaakt door wijndomein Maronesse. Het verhaal van dit mooie bedrijf begon met Cor en Riek van der Veeken. De vader van Cor liet vlak na de Tweede Wereldoorlog […]
- 20 juni 2024
Wat er Loos is met de Rondo 2020
“Heb jij dan weleens een lekkere Rondo gedronken?” Dat vroeg een niet nader te noemen wijnboer uit het zuiden des lands mij tijdens een geanimeerde babbel over klassieke en nieuwe druivenrassen. Over de laatste categorie is hij niet bijzonder enthousiast. Ja, de stokken zijn méér dan brandhout, maar onvergetelijke wijnen kun je er niet van […]
- 12 juni 2024
De vrolijke Pinot Gris 2021 heeft Italiaanse trekjes
De wolf op het etiket van deze Pinot Gris 2021 is niet van het serieuze soort. Hij ziet eruit alsof hij is weggelopen uit een komisch stripverhaal. Een agressieve en grommende wolf past niet bij deze fruitige en volle wijn. Deze vriendelijke wolf is het visitekaartje van het wijngoed aan de Wolfsdreef in het Brabantse […]
- 05 juni 2024
Waar een bejaarde Pinot Noir van eigen bodem in uitblinkt
Het lijdend voorwerp van deze proefnotitie is een Nederlandse wijn uit 2012. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder zo’n bejaarde wijn van eigen bodem proefde. Hij is gemaakt door John Cox, de eigenaar van Domaine Salamander in het Limburgse Eyserheide. John was al verzot op wijn voordat hij wijnboer werd. In 2006 stelde […]
- 29 mei 2024
Hoe een witte wijn geurt en kleurt als een abrikoos
Löss is een prima bodem voor wijnbouw. Dat is een van de redenen dat je in Limburg zoveel wijngaarden tegenkomt. De schoolboekjes van vroeger leerden dat je deze bijzondere bodem alleen daar in het diepe zuiden vindt. Vergeet het maar! Er is nog een stukje Nederland waar de wind ooit een mengsel van fijne korreltjes […]
- 22 mei 2024
Wat de smaak is van het populaire terroir van de polder
Dordrecht en wijn hebben iets met elkaar. Al eeuwenlang. Dat heeft alles te maken met de geografische ligging. Rond het Eiland van Dordrecht komen grote rivieren als de Maas en de Merwede bij elkaar. In de vroege Middeleeuwen zorgde dat natte verkeersplein voor een intensieve wijnhandel. Het maakte de andere steden van Holland gek van […]
- 15 mei 2024
Met de Johanniter 2021 is Bentelo het nieuwe buitenland
In 2022 werd ik uitgenodigd om een serie korte wijnproeverijen te verzorgen tijdens de vt wonen & designbeurs. De organisatie had bedacht bezoekers in een modelkeuken kennis te laten maken met Nederlandse wijnen. Wat een leuk initiatief! De deelnemers aan de proeverijen waren echte liefhebbers. Een deel maakte voor het eerst kennis met Nederlandse wijn. […]