Het online domein van de Nederlandse wijn
Ontbladeren wijngaard

Waarom een verfrissende regenbui ook een vervelende bedreiging kan zijn

Terwijl bijna iedereen zich klaarmaakt voor een ontspannende vakantie kunnen de wijnboeren aan de bak. Dit is een razend drukke periode. De druivenstokken groeien als kool en de wijngaard verandert in een groene zee. Na een regenbui moeten de bladeren snel kunnen drogen, want een combinatie van regen en hoge temperaturen stimuleert de ontwikkeling van schimmels. Dat is linke soep. In een groene wildernis droogt het blad niet snel genoeg. Daarom moeten de wijnboeren nu zorgen voor een luchtige loofwand, waarin de wind als een soort föhn z’n werk kan doen.

Het loofwandbeheer houdt de wijnboeren tot aan de oogst van de straat. Na het opbinden van de scheuten is het tijd voor het ontbladeren. Soms ontbladert de wijnboer al vóór de bloei. Dat zorgt voor een kleinere, maar betere oogst. De druiven krijgen een dikkere schil. En dat levert meer aroma’s op in de wijn. Ontbladeren is belangrijk voor de gezondheid van de druiven. Het voorkomt dat gevaarlijke schimmels de druivenstokken aantasten. Het is een intensieve klus, vooral voor wijnboeren die het met de hand moeten doen.

Licht en lucht

Steeds meer wijnboeren beschikken over een ontbladermachine. Dat bespaart heel veel tijd, maar de wijnboer verwijdert hoe dan ook een heleboel blad. Met de hand of machinaal. Daarmee geeft hij z’n druiven twee dingen die ze heel hard nodig hebben: licht en lucht. Een druif die lekker in het zonnetje hangt, ontwikkelt een dikkere schil en is beter bestand tegen botrytis. De luchtige loofwand beperkt de kans op ziekten. De wind kan het blad en de druiven na een regenbui makkelijker drogen. Als er vaak een briesje in de wijngaard staat, is er minder noodzaak om intensief te ontbladeren.

Fotosynthese

Ontbladeren heeft namelijk ook nadelen. Het blad is nodig voor de fotosynthese, het proces dat onder invloed van zonlicht kooldioxide en water omzet in glucose en zuurstof. Het verwijderen van te veel blad verstoort dit belangrijke proces. Een ander nadeel van intensief ontbladeren is dat vogels de druiven nog makkelijker weten te vinden. De gevleugelde vrienden weten precies wanneer ze rijp zijn. Dat kan de wijnboer zomaar een groot deel van z’n oogst kosten. Daarom moet hij goed weten wat hij doet. Elk voordeel heb z’n nadeel.

Warm en zonnig

Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat moet elke wijnboer in z’n achterhoofd houden. Als de ene regenbui na de andere valt, is het slim om wat meer blad te verwijderen. Toch moet de wijnboer niet doldriest te werk gaan, want stel je voor dat er nog een warme en zonnige periode aankomt: dan moet het blad de druiven beschermen tegen zonnebrand. Kortom, druiven telen en je wijngaard beheren is een kunst. Dat komt je niet aanwaaien. Ervaring is belangrijk. Een wijnboer die een topwijn wil maken, kiest voor vroeg ontbladeren. En daarmee voor minder opbrengst, een dikkere schil en meer aroma’s.

Terug naar boven