- 30 april 2025
Hoe verrassend de eerste Oranjewijn van De Daalgaard is
Het zijn er nog steeds niet veel, maar gelukkig komen er meer en meer wijndomeinen die een oranje wijn in hun assortiment opnemen. Oranje wijn heeft een smaakprofiel dat echt iets toevoegt aan wit en rood en rosé. De Daalgaard heeft dat verdraaid goed in de smiezen. Dat betaalt meteen uit. Marleen van der Krabben, […]
- 23 april 2025
Waarom Orange 16 het beste van wit en rood combineert
Nederland viert 80 jaar vrijheid. Dat kun je alleen samen doen. Respect en verdraagzaamheid tover je niet zomaar uit een hoge hoed. Daar moet je aan werken. Het feest kleurt Nederland niet alleen rood-wit-blauw, maar ook oranje. Daar helpen we een handje bij door orange wine te proeven. Nederland produceert gek genoeg niet zo heel […]
- 16 april 2025
Wat de rode Buizerd uit het hoge noorden anders maakt
Simon Somers en Chantal Heeg runnen samen een grensoverschrijdend wijndomein. Een van hun wijngaarden staat achter hun woonhuis in Nietap. De straat ligt op het randje van Groningen en de wijngaard net in Drenthe. Voor hun tweede wijngaard moet je nog verder naar het noorden. Hij ligt in het Friese Kubaard, in de omgeving van […]
- 09 april 2025
Hoe 2 kanjers van de Cuvee Select een bijzondere blend maken
De eerste klap is een daalder waard. Dat gezegde speelde vast en zeker door de bovenkamer van Wouter Kleizen en Jorike Mekenkamp. Het stel uit Langeveen presenteerde in 2024 de eerste wijnen van De Mandjesberg, hun wijngaard in het noordelijkste stukje van Twente. Meteen was het raak. De verkoop liep als een tierelier. Niet zo […]
- 02 april 2025
Hoe drop het smaakprofiel van Rondo 2020 domineert
Johan Rippen is een ervaren en hartstochtelijke bio-boer. Het is alweer 25 jaar geleden dat hij de wijnbouw inrolde. De werktuigbouwkundige uit Amsterdam kocht een kavel in de Groene Weiden in Lelystad. Samen met zijn vrouw Lidwien. Met die aankoop gingen de twee ook de verplichting aan om op hun stukje grond een ecologische activiteit […]
- 26 maart 2025
Waarom de Mussec 2023 een wonder van frisheid en kruidigheid is
Het haalde niet alleen de krant, maar het was zelfs de eerste zin van het verslag. “Nederlandse wijn is niet bepaald favoriet bij de deelnemers van de rondleiding op wijngaard Keulenhof in Elst.” Eigenaar Arjan Stam stond aan het begin van het uitstapje al met 1-0 achter. Dat is een ervaring die veel Nederlandse wijnboeren […]
- 19 maart 2025
Wat Pippi Langkous te maken heeft met de Merelaere 2022
In 2005 stond Piet Oosterling aan de wieg van het wijnlabel Elmare. Hij was met zijn vrouw Rina nog maar net terug in Zeeuws-Vlaanderen, waar het stel een hoeve kocht. Piet begon als hobby met de teelt van druiven. “Er waren nogal wat mensen die beweerden dat je in Nederland geen wijn kon maken,” herinnert Rina zich. […]
- 12 maart 2025
Hoe een Riesling uit Limburg zelfs Italiaanse fijnproevers inpakt
De Apostelhoeve is niet zomaar een wijndomein. Het verhaal van het bedrijf is het bewijs van de stormachtige ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Pionier Hugo Hulst besloot in 1970 een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst leverde 1400 flessen op. Nu staat er bovenop de Louwberg in Maastricht een bedrijf van pakweg 20 hectare […]
- 05 maart 2025
Waarom de Chef 2021 een gebruiksaanwijzing heeft
Nederland heeft meer ambitieuze en eigenwijze wijnmakers dan je denkt. Rob Kleinsman, Jeroen Ziel en Robert Spenkelink zijn daar een goed voorbeeld van. Ergens verstopt in Twente vind je het hoofdkwartier van deze 3 musketiers. Hun bedrijf huist in een indrukwekkend gebouw met een eigen restaurant. De mannen hameren er voortdurend op dat ze eetwijnen […]
- 26 februari 2025
Langedijker Pracht is een volle wijn uit legendarisch eilandenrijk
Op een heel bijzondere locatie in Noord-Holland werd deze Langedijker Pracht 2022 gemaakt. Op Wijndomein De Koen. Iets boven Alkmaar. In de gemeente Langedijk. De dorpen in de regio hadden ooit de legendarische naam Rijk der duizend eilanden. Die verwijst naar een duister verleden. In de 13e eeuw geselde de varkenspest de Lage Landen. De dorpen in de […]
- 19 februari 2025
Wat de wijn van Hof van Baarle een begeerde zeldzaamheid maakt
Mark van de Rakt uit Baarle-Nassau weet waar Abraham de mosterd haalt. Hij is al bijna 20 jaar wijnboer. Maar wat hij in 2024 beleefde, maakte hij nooit eerder mee. “Oogsten zat er niet in”, zucht hij. Het weer gooide een heel groeiseizoen lang roet in het eten. Hij kiest zoveel mogelijk voor biologische teelt […]
- 12 februari 2025
Waarom een uitverkochte wijn schreeuwt om een proefnotitie
De lezers van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) zijn de draad kwijt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ze een interview lazen met die nieuwe wijnboer aan de rand van Vlissingen. “Wijnbouw is een zaak van lange adem”, betoogde Bruno Suter. Maar met zijn eerste oogst in 2023 was het meteen raak. […]