Het online domein van de Nederlandse wijn
AWC Wenen

Nederlandse wijnen slepen medailles in de wacht op internationale keuring Wenen

De galanight van de Austrian Wine Challenge Vienna (AWC Wenen) in de City Hall van Wenen staat pas voor zondag 24 oktober in de agenda. Toch zijn de medaillewinnaars al ‘uitgelekt’. Tenminste 4 Nederlandse wijndomeinen vielen in de prijzen: De Daalgaard in Sint Agatha, Hoog Beek en Royen in Zeist, De Reestlandhoeve in Balkbrug en Terra Ceuclum in Cuijk. Er waren vorig jaar onder andere medailles voor de Achterhoekse Wijnbouwers en de Wijnmakers.

De AWC Wenen is een van de grootste internationale wijncompetities. Dit jaar werden maar liefst 12.525 wijnen van 1.641 producenten uit 44 landen blind beoordeeld. De jury bestaat uit wijnprofessionals en deelt naast enkele hoofdprijzen ook gouden, zilveren en bronzen medailles uit.

Reestlandhoeve

De Reestlandhoeve is van de Nederlandse domeinen de grootste slokop. De muzikale wijnen van de Overijsselse familie Huisman werden beloond met 6 medailles, waaronder 1 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen. “We zijn erg trots op dit mooie resultaat.” De Reestlander Muscat-Barrique Finale 2019 werd bekroond met een gouden medaille. Het is een portachtige wijn in een flesje van 375 ml. Klein maar fijn.

Niet de eerste keer

Een zilveren medaille was er voor de Parel Prelude 2020, een mousserende wijn, en de Wit Sonate 2020. Brons was er voor de Wit-Barrique Symfonie 2020, de Wit Rapsody 2020 en de Rood-Barrique Ballade 2018. De Reestlandhoeve werkt met nieuwe druivenrassen: johanniter, solaris, muscat-bleu en regent. Het is niet de eerste keer dat de wijnen in de prijzen vallen op de AWC Vienna.

De Daalgaard

De Daalgaard doet het niet veel minder dan de Reestlandhoeve. De wijngaard won 4 keer zilver en 2 wijnen kregen een keurzegel: “Dus al met al zijn we zeer tevreden”. Het zilver was voor de Sint Agather, Johanniter, Wilde Hilde en de halfzoete Gewürztraminer. De Daalgaard werkt met klassieke en nieuwe druivenrassen. Daartussen zitten een paar bijzondere, zoals de Bacchus en de Schönburger.

Hoog Beek en Royen

Twee zilveren medailles waren er voor de Johanniter en de Souvignier Gris van de bescheiden wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist: “Super trots zijn we op onze wijnen. Twee keer zilver op de internationale wijnkeuring in Wenen is niet niks.” En er was ook zilver voor de Solaris van Fred van der Valk in Cuijk. De wijngaard Terra Ceuclum telt slechts 1000 wijnstokken. De wijn wordt gemaakt door de Daalgaard.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven