Het online domein van de Nederlandse wijn
Berliner goud Heekenbroek
Nieuws Wijnkeuringen - 14 augustus 2023

Waarom een wijnboer uit Drempt blij is met goud voor Brut

Het nieuws is uitgelekt. En de wijnmakers van ’t Heekenbroek delen het in chocoladeletters en met dikke uitroeptekens op sociale media: “Goud!!!!” Hun mousserende Johanniter Brut verdiende het felbegeerde eremetaal tijdens de zomerproeverij van de 27e Berliner Wein Trophy.  De Johanniter Brut is een droge mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Hij rijpte 22 maanden op de fles. “Een wijn voor een speciaal, feestelijk moment.” De Wijnkeuring van de Lage Landen bekroonde deze wijn in 2022 al met een zilveren medaille.

De organisatie van de Berliner Wein Trophy maakt de officiële uitslag pas later bekend, maar heeft de deelnemers geïnformeerd over hun behaalde resultaat. Het telefoonnummer van Job en Neeltje Huisman van Wijnboerderij ’t Heekenbroek lag in de Duitse hoofdstad al klaar. Ze deden al eerder mee met deze grote competitie en vielen in 2020, 2021 en 2022 ook al in de prijzen. Deze goede score is geen uitschieter. Het is een bevestiging dat de kwaliteit van de wijnen continu dik in orde is. Die conclusie is meer waard dan de gouden medaille, die toch vooral een marketingdoel dient.

14.000 wijnen

Daar maakt de Berliner Wein Trophy overigens geen geheim van. De organisatie verwent de inzenders van wijnen met een stevig marketingpakket. Dat helpt hen om hun wijnen in de etalage te zetten. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (OIV) verleende in 2019 aan 27 wijncompetities in de hele wereld een bijzondere status. De Berliner Wein Trophy is er een van. Dat betekent dat de keuring aan strenge eisen moet voldoen. Wijnboeren uit 40 landen stuurden ongeveer 14.000 wijnen in. Daarmee is het meteen de grootste keuring onder de vlag van de OIV.

Geen sportwedstrijd

Wijnkeuringen zijn geen sportwedstrijden, waar maar 3 sporters op het podium staan. De richtlijnen van de OIV bepalen dat 30% van de ingezonden wijnen beloond wordt met een gouden, zilveren of bronzen medaille. Daarvoor is een minimale score van 82 punten vereist. Met 14.000 ingezonden wijnen betekent die richtlijn dat er maar liefst 4.200 wijnmakers een medaille met marketingpakket krijgen. Dat het podium vol staat met gelukkige wijnboeren, betekent niet dat de medailles waardeloos zijn. Zeker niet als je al voor het 4e jaar op rij in de prijzen valt en opnieuw goud waard bent!

Terug naar boven