In de zonnige tuin van Kasteel Amerongen werd vanmiddag de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. De kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt beter en beter. Dat blijkt niet zozeer uit de hoosbui aan medailles, maar veel meer uit de trend die al enige jaren zichtbaar is. Nederlandse wijnen staan fier overeind in de blinde vergelijking met wijnen uit gerenommeerde Duitse wijnregio’s. Niet eerder werden zoveel wijnen uit de Lage Landen bekroond met goud. Er gingen 30 gouden medailles naar Nederlandse wijnboeren en 5 naar hun Belgische collega’s. Dat is een record. Het meest inhalig was het Betuws wijndomein met 8 gouden medailles voor rode en witte wijnen.
De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseerde de keuring van Belgische en Nederlandse wijnen. Het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse voerde de keuring uit. Dat gebeurde gelijktijdig met de Ländesprämierung für Wein und Sekt in Rheinland-Pfalz. Tussen duizenden wijnen uit bekende Duitse wijnregio’s zat af en toe een wijn uit België en Nederland verstopt. De oosterburen beoordeelden alle wijnen blind op kwaliteit en smaak, volgens hetzelfde protocol en dezelfde pünktliche normering. In de Uitslag 2023 lees je alle gegevens over de wijnen, wijngaarden en druivenrassen.
De Nieuwe Fontein
De keuring beoordeelde wijnen in 3 categorieën: stille wijnen, parelwijnen en mousserende wijnen. De proevers beloonden maar liefst 30 verschillende wijnen van Wijndomein Sint Martinus uit Vijlen met een medaille. Daarvan kleurden 2 medailles goud en 14 zilver. Daarmee is niet alles gezegd, want Sint Martinus is met 28 hectare het grootste domein van het land. De Nieuwe Fontein in Culemborg is daarentegen slechts 1 hectare groot. Toch bekroonden de proevers de 3 wijnen van de jonge wijnboer Sander Kroeze alle 3 met een gouden medaille.
Beste wijnen
Naast alle medailles werden er ook ereprijzen uitgereikt, onder andere voor de beste wijnen in alle categorieën. De ereprijzen voor beste witte wijnen uit Nederland gingen naar het Betuws Wijndomein van Diederik Beker en Keulenhof van Arjan Stam. De beste rode wijn werd gemaakt door opnieuw het Betuws Wijndomein en Wijnboerderij ‘t Heekenbroek van Job Huisman. Het is voor het eerst dat bij de Wijnkeuring van de Lage Landen ook stille rosés beloond werden met goud. Het gaat om de Optimum 2022 van Keulenhof in Elst en de Jaantje 2022 van de Nieuwe Fontein in Culemborg. Beide wijnmakers leerden het vak van Diederik Beker.
Brede top
Wijngaard Frysling uit het noordelijke Twijzel kreeg voor twee mousserende wijnen de titel beste mousserende wijn. Naast de winnaars uit Friesland stonden Wijnboerderij ‘t Heekenbroek en Land en Boschzigt, dat met stip binnenkomt. Het was de eerste keer dat het domein uit ‘s-Graveland een wijn instuurde naar de Wijnkeuring van de Lage Landen. De beste parelwijnen werden gemaakt door het Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en De Nieuwe Fontein en de beste zoete wijnen door alweer het Betuws Wijndomein en Wijngaard De Koen en Wijngaard Hesslink.
Betuws Wijndomein
Hoewel dezelfde namen vaak terugkomen, geven het grote aantal (gouden) medailles en de hoge scores aan dat de top van de Nederlandse wijnmakers steeds breder wordt. Er zijn zes uitblinkers. Dat blijkt uit de ereprijzen voor de beste wijngaardeniers. Een van hen is Diederik Beker. Het is niet voor het eerst dat hij aantoont dat hij niet alleen mooie witte wijnen, maar ook fraaie rode wijnen maakt. Hij sleepte voor maar liefst 3 jaargangen van De LingeRood Cuvée Signature een gouden medaille in de wacht: 2018, 2019 en 2021.
Beste wijngaardeniers
Tijdens de uitreiking van de ereprijzen voor de beste wijngaardeniers van 2023 stonden Diederik en Stan Beurskens naast elkaar. De twee adviseren en inspireren een heleboel andere wijnboeren. Daarmee betekenen ze veel voor de wijnbouw in Nederland. Pieter de Boer van Wijndomein De Koen, Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink, Sander Kroeze van De Nieuwe Fontein en Arjan Stam van Keulenhof behaalden evenveel punten als dit duo. Daarmee kregen maar liefst 6 wijnboeren de eretitel Beste wijngaardenier van 2023. Pieter de Boer was duidelijk: “In m’n eentje kan ik wijn maken, maar alleen dankzij Stan kan ik mooie wijnen maken.”
Maximale score
Twee wijnen kregen van de proevers unaniem de maximale score. Dat zijn de droge LingeRood Cuvée Signature 2021 van Betuws Wijndomein en de zoete Strowijn 2017 van Wijngaard Hesselink in Winterswijk. In het hoge noorden is het een kunst om een rode wijn te maken. De Frysling deed dat in topjaar 2018 voor het eerst. En met succes. De wijn werd bekroond met een gouden medaille. Het overzicht met alle medaillewinnaars laat zien dat alle provincies met uitzondering van Groningen medailles binnenharkten.
Foto: Fariel Soeleimann/Soki Media.
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?