Het online domein van de Nederlandse wijn
Achterhoekse wijnbouwers

Achterhoekse wijnbouwers scoren in Wenen

De coöperatie van Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zond maar liefst 9 wijnen uit 2018 in voor de Austrian Wine Challenge (AWC) in Wenen. Die inzending was goed voor 2 keer goud, 5 keer zilver en voor 2 keurzegels. Een compliment van de deskundige proevers van de internationale keuring. Voor alle 9 wijnen! Dat de coöperatie goede wijnen maakt is bekend. Maar dat de jury in Wenen door alle ingezonden wijnen werd ingepakt is mooi meegenomen.

De Regent op Holt 2018 werd in Wenen beloond met goud. Het is een rode, houtgelagerde wijn. Er was ook goud voor Naogenieten 2018, een dessertwijn van Souvignier Gris. Een zilveren medaille was er voor de rode Marechal Foch op Holt 2018 en Regent 2018 en de witte Johanniter 2018, Souvignier Gris 2018 en Moj’s Kieken 2018,

Nieuwe druivenrassen

In 2004 sloeg een aantal pioniers uit de Achterhoek de handen ineen. Onder de vlag van de coöperatie Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers begonnen zij aan een groot avontuur. Zij plantten nieuwe druivenrassen aan. 15 jaar later beslaan hun wijngaarden samen ongeveer 12 hectare. En de wijnen doen het goed! Het bericht uit Wenen was opnieuw aanleiding voor een feestje. Op zondag 20 september kwamen de wijnbouwers bij elkaar om te klinken op het mooie resultaat.

14 wijnen

Het succesvolle samenwerkingsverband bestaat uit Rob Roth van Wijnhoeve Elanova (Vorden), Henk Takken van Wijngoed Kranenburg (Kranenburg), Hans ter Haar van Wijngoed De Hennepe (Aalten), Jan Zieverink van Wijnhoeve Kunneman (Geesteren), Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof (Groenlo) en Anita Geerders-Hermsen van Wijnboerderij de Fiere Wijnakker (Zutphen). Samen maken zij 14 verschillende wijnen.

Koop lokaal

“We hebben 9 wijnen ingezonden en met alle wijnen gescoord. Dan tel je mee in de wereld van de wijn”, vindt Rob Roth. Hij ziet dat 2020 goed uitpakt voor de wijnbouwers: “Corona helpt ons. Mensen kunnen nu niet naar wijnproeverijen in Frankrijk. Daarom komen ze bij ons. De gasten van onze camping zijn lovend over onze wijnen. Zij zijn onze ambassadeurs. Er gaat nu geen doos Franse wijn, maar een doos Nederlandse wijn mee naar huis. Dat is mooi. Koop lokaal!”

Terug naar boven