Het online domein van de Nederlandse wijn
Weense medailles

Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel

De uitslag van de Austrian Wine Challenge Vienna (AWC Wenen) laat nog even op zich wachten. De officiële bekendmaking vindt plaats op zondag 30 oktober in het historische Neues Rathaus (1872-1883) van Wenen. Inmiddels is ‘uitgelekt’ dat er Weense medailles naar tenminste 2 Nederlandse wijndomeinen gaan. Dat zijn De Daalgaard in Sint Agatha (Limburg) en De Reestlandhoeve in Balkbrug (Overijssel).

De AWC Wenen is een van de grootste internationale wijncompetities. Dit jaar werden maar liefst 11.342 wijnen van 1.588 producenten uit 43 landen blind beoordeeld. De jury bestaat uit wijnprofessionals en deelt naast enkele hoofdprijzen ook gouden, zilveren en bronzen medailles uit. Vorig jaar waren er ook prijzen voor Hoog Beek & Royen in Zeist (Utrecht) en Terra Ceuclum in Cuijck (Noord-Brabant). Dus misschien zit er nog meer in het vat…

Maasparel 2020

De Daalgaard is een trouwe inzender van wijnen. Ook dit jaar is het weer raak. Vorig jaar beloonde de jury wijnmaker Marcel Peereboom met 4 Weense medailles. Dit jaar is er in elk geval zilver voor de Maasparel 2020, een mousserende wijn volgens de méthode traditionnelle. Voorheen voegde Marcel in de tank koolzuur aan zijn wijnen toe. Dat is de manier waarop ook een prosecco wordt gemaakt. Niet zo arbeidsintensief en daarom een stuk goedkoper. Nu kiest hij voor de methode waarop ook champagne wordt gemaakt.

Zachter

Dat verschil proef je meteen. In een parelwijn zijn de bubbels dominanter. Het is wijn met prik. De méthode traditionnelle zorgt ervoor dat de mousse zachter is en veel meer onderdeel van het geheel. Het is mooi dat deze stap door de jury van de AWC Wenen meteen gewaardeerd wordt. Nikolien Verstraelen van restaurant Vesters in Nijmegen: “Ik vond de Maasparel al een mooie wijn, maar nu ben ik nog meer fan. In ons restaurant schenken we de Maasparel vaak als aperitief en in combinatie met oesters. Een geslaagde combi!”

Overijsselse ‘port’

De Reestlandhoeve is ook dit jaar weer ‘inhalig’. Vorig jaar werden de muzikale wijnen van de familie Huisman beloond met 6 Weense medailles. Dat is dit jaar niet anders. De 6 ingestuurde wijnen verdienen alle 6 een medaille. Goud is er voor de Muscat Barrique Finale, een rode wijn met een portkarakter in een flesje van 375 ml. Lekker bij het dessert of een kaasplankje. Zilver is er voor de witte Barrique Symfonie en Rapsody en de rode Barrique Ballade. En brons voor de witte Sonate en de rosé Allegro.

Klassieke muziek

In de wijngaard ‘luisteren’ de wijnstokken van De Reestlandhoeve tijdens het groeiseizoen naar klassieke muziek. “Diverse onderzoekers hebben aangetoond dat muziek een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van planten. Het idee is dat de druivenstokken er sterker van worden en zich beter kunnen weren tegen schimmels en ziektes.” De jury van de AWC Wenen beoordeelt de wijnen vooral op kwaliteit. “We zijn trots op het resultaat,  maar vinden het belangrijk dat jullie vooral voor onze wijnen kiezen om de smaak!”

Terug naar boven