Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnkeuring Lage Landen
Nieuws Wijnkeuringen - 04 september 2023

Wat de Wijnkeuring van de Lage Landen in petto heeft

In de aanloop naar zondag 10 september neemt de spanning toe. Misschien zijn er zelfs wijnboeren die zonder pilletje de slaap niet kunnen vatten. Ze kunnen niet wachten op de uitreiking van de medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023. Dit jaar stuurden 61 wijnboeren samen 271 wijnen in. Daarvan komen 46 wijnboeren uit Nederland. Het aantal deelnemende wijnboeren en het aantal ingezonden wijnen is fors hoger dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het droge en warme 2022, dat op voorhand meer belooft dan het natte en sombere 2021.

Niet minder dan 51% van de ingestuurde wijnen komt uit dat droge en warme 2022. De oogst in de herfst van dat jaar brak alle records. Onder de vlag van het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse beoordeelde een deskundige jury alle wijnen blind. Tegelijk met de wijnen uit België en Nederland proefde ze ook de wijnen voor de jaarlijkse Landesprämierung van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Dat betekent dat de juryleden door elkaar heen duizenden wijnen van klassieke en nieuwe druivenrassen, uit gerenommeerde wijnregio’s en nieuwe wijnlanden proefden.

Grüner Veltliner

De meeste wijnboeren zijn vaste klanten. Ze sturen elk jaar of met een zekere regelmaat hun wijnen in. Dit jaar zijn er ook nieuwkomers bij. Naast de vertrouwde druivenrassen duiken er wijnen van andere en soms onbekende druivenrassen op, zoals de calardis en sauvignac en de gewaardeerde klassieke Grüner Veltliner. De meest voorkomende rassen zijn echter nog steeds de witte johanniter en souvignier gris. Klassiekers als auxerrois en chardonnay winnen terrein. Bij de rode wijnen gaan de nieuwe regent en cabernet cortis nog steeds aan kop, maar ook hier zijn klassiekers als pinot noir en dornfelder in opmars.

Bubbels in opmars

Opmerkelijk is dat 1 op de 3 wijnboeren een mousserende wijn instuurde. De bubbels zijn in opmars. Dat is niet zo gek, want in de Champagne mopperen de wijnboeren dat het te warm wordt. In ons klimaat hebben de druiven echter nog steeds die broodnodige frisse zuurtjes. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op Kasteel Amerongen op zondag 10 september blijkt welke wijnboeren hun bubbels kunnen ontkurken. Nederlandsewijngids.nl publiceert de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen meteen na de bekendmaking.

Terug naar boven