Het online domein van de Nederlandse wijn
AWC Wenen
Nieuws Wijnkeuringen - 24 september 2023

Wat de waarde is van medailles uit Wenen

De officiële uitslag van de Austrian Wine Challenge Vienna (AWC Wenen) laat nog even op zich wachten, maar het lukte de winnaars niet de kaken langer op elkaar houden. De postbode bezorgt dit jaar in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel maar liefst 22 plakken. De officiële bekendmaking op donderdag 26 oktober in het stadhuis van Wenen laten de Nederlandse wijnboeren aan zich voorbijgaan, maar de buit is binnen. Wat is de waarde van deze medailles?

De AWC Wenen is een van de grootste internationale wijncompetities. Dit jaar werden maar liefst 11.376 wijnen van 1.514 producenten uit 42 landen blind beoordeeld. De jury bestaat uit wijnprofessionals en deelt naast enkele hoofdprijzen ook gouden, zilveren en bronzen medailles uit. De AWC presenteert zich als de benchmark bij uitstek voor wijnen uit de hele wereld. Evenals het plakken van een medaille op een fles is dat natuurlijk een kwestie van marketing. Toch maakt het internationale karakter de AWC interessant voor Nederlandse wijnboeren. De uitslag vertelt waar ze staan.

Twee keer goud

Een deel van de inzenders van wijnen naar de AWC deed ook mee met de Wijnkeuring van de Lage Landen. Een vergelijking van de uitslagen geeft een beetje inzicht in de verhouding tussen deze twee keuringen. Legt de AWC de lat hoger dan de Wijnkeuring van de Lage Landen? Of is het juist andersom? De Johanniter Brut van Job en Neeltje Huisman (foto) van Wijnboerderij ’t Heekenbroek werd door de proevers van de AWC Wenen bekroond met een gouden medaille. Dat komt overeen met het oordeel van de proevers van de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Zilver en brons

Dat liep anders met de wijnen van De Wijnmakers uit Tubbergen. De beoordeling van de Weense proevers verschilde van die in Neustadt. De AWC bekroonde de 6 wijnen uit Twente met een zilveren medaille: Selectie 2020, Maître 2021,Teut Rood 2021, Teut Wit 2021, Witte Ros 2021 en Rosé 2022. Een prestatie van formaat! De proevers van de Wijnkeuring van de Lage Landen waren echter iets minder royaal. Zij beloonden de Maître 2021 en de Rosé 2022 ‘slechts’ met een bronzen plak. Die medaille was er ook voor de Witte Ros 2022.

De Daalgaard

De domeinen De Daalgaard uit Sint-Agatha, de Reestlandhoeve uit Balkbrug en Terra Ceuclum uit Cuijck stuurden geen wijnen in voor de Wijnkeuring van de Lage Landen. De Daalgaard is een trouwe klant in Wenen en scoorde vorig jaar goud met z’n bubbel. Wijnmaker Marcel Peereboom sleepte dit jaar niet minder dan 7 medailles in de wacht. Dit jaar was er goud voor de Rattafia 2021. Een rattafia is een zoete alcoholische drank. Het komt van origine uit Catalonië. Daar drinkt men het als aperitief, maar het combineert ook prima met een dessert.

Rattafia

De naam stamt uit de tijd dat men rattafia dronk bij de ratificatie van een verdrag. Bij het maken van rattafia voegt de wijnmaker alcohol en suiker en eventueel ook wat kruiden toe aan de druivenmost. De Rattafia van De Daalgaard is gemaakt van eigen druivenmost en een destillaat. Hij rijpte 10 maanden op eikenhout. Naast het goud voor de Rataffia bezorgde de postbode zilveren plakken voor de mousserende Maasparel 2021, de Johanniter 2022, de Oranjewijn 2022 en de Wilde Hilde 2022.

De Reestlandhoeve

Er was brons voor de Sint-Agather 2022 en de Zweigelt 2022 van De Daalgaard. De zilveren plak voor de Solaris 2022 van Terre Ceuclum uit het Brabantse Cuijck is ook een beetje voor Marcel Peereboom van De Daalgaard. Hij deed niet het werk in de wijngaard, maar wel de vinificatie in de kelder. Bijna net zo ‘inhalig’ als De Daalgaard is domein de Reestlandhoeve uit Balkbrug. Het bedrijf valt elk jaar in de prijzen op de AWC Wenen. En ook dit jaar is het raak.

Alle wijnen

Alle wijnen die de Reestlandhoeve instuurde werden beloond met een medaille. Er was zilver voor de Parel Prelude 2022, de Wit Sonate 2022, de Wit Barrique Symfonie 2022, de Wit Rapsody 2022, de Rood Barrique Ballade 2019 en de Reestlande Muscat Barrique Finale 2021. De laatste is een zoete ‘portwijn’. De Reestlandhoeve scoorde brons met de Rosé Allegro 2022.  

Terug naar boven