De allereerste jaargang van wijnen met het kwaliteitskeurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Rivierenland zitten in de fles. Dat is voor de wijnboeren in deze regio reden voor een feestje. Alle wijnen die aanspraak maken op een etiket met dit keurmerk voldoen aan strenge voorwaarden. “Je weet dus altijd zeker dat het een hoogwaardig kwaliteitsproduct is. Daar werken we met alle wijndomeinen hard aan. Bijna alle wijnen zijn gemaakt van druiven van de oogst 2022 en dat is een goed wijnjaar”, vertelt Diederik Beker van het Betuws Wijndomein trots.
Diederik was 5 jaar geleden een van de initiatiefnemers voor de aanvraag van de BOB Rivierenland. “Van de voorbereiding tot de goedkeuring was een lange en intensieve weg. Dit is de kroon op ons werk en daar zijn we als wijnmakers heel trots op.” De BOB Rivierenland beslaat een afgebakend gebied rond de Gelderse rivieren, dat onder ander bestaat uit de Betuwe en een deel van de Achterhoek. De aanvraag diende Diederik samen met Job Huisman van ’t Heekenbroek (Drempt) en Leon Masselink van Wijngoed Montferland (Gendringen) in.
Van drie naar zes
Maar inmiddels zijn de wijnboeren met z’n zessen. Ook de ‘nieuwe’ domeinen Auansati (Kerk-Avezaath), De Nieuwe Fontein (Culemborg) en Keulenhof (Elst) liggen in het gebied. Samen vormen ze onder aanvoering van Diederik nu een heuse vereniging. De wijngaarden binnen de BOB Rivierenland staan op vruchtbare en mineraalrijke riviergronden van klei en zavel. Deze gronden zijn karakteristiek voor de BOB Rivierenland en zorgen voor wijnen met rijpe, primaire aroma’s. Alleen wijnen die aan alle regels voldoen en organoleptisch gekeurd zijn (via een vastgestelde beoordelingsmethode door middel van proeven en ruiken) mogen het keurmerk op hun etiket hebben.
Moderne druivenrassen
Diederik Beker: “De rode draad binnen de BOB Rivierenland is het maken van duurzame kwaliteitswijn. De maximaal toegestane opbrengst is zeer laag en er worden alleen moderne druivenrassen gebruikt, die minder gevoelig zijn voor plantenziekten en schimmels.” Dat beperkt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Daarnaast is de bodem onder de druivenstokken begroeid met gras, bloemen en kruiden. Dat is binnen de BOB Rivierenland een verplichting, die ten goede komt aan de biodiversiteit en de vruchtbaarheid van de bodem.”
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?
- 30 augustus 2024Nederlandse Streekwijnen neemt De Nederlandse Wijnwinkel over
- 27 augustus 2024Janna Rijpma in de race voor titel Wijnvrouw van het Jaar
- 17 augustus 2024Wijndomein d’Hunes is bourgondische pleisterplaats bomvol traditie