Het online domein van de Nederlandse wijn
Optimum 2020 Keulenhof

Van water naar wijn met de Optimum 2020 van De Keulenhof

Het is een bijzonder verhaal. De eerste de beste rosé die Arjan Stam maakte, was meteen de beste van Nederland. Zo oordeelden de keurmeesters. In 2021 was de Optimum 2020 de enige rosé van eigen bodem die bekroond werd met een gouden medaille tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen. Dat mag je best een verrassing noemen! Arjan is nog maar een beginneling onder de wijnboeren. Hij zat zijn hele maatschappelijke loopbaan in het water. Eerst in de scheepvaart en later als spuitgast. Maar water werd wijn.

Een paar jaar geleden stapte hij in het familiebedrijf, waarin het al eeuwenlang draait om fruit. De Keulenhof teelde appels en peren, kersen en pruimen. Maar nu staan er druivenstokken achter de boerderij in Elst. Het idee voor die transitie ontstond in Frankrijk. “Toen ik op m’n racefiets door de wijnvelden toerde, begon het bij mij te kriebelen. Ik droomde ervan om zelf wijn te maken, maar dan hier in Elst.” Er gingen in 2017 meteen 4400 wijnstokken de Gelderse bodem in. “We maken de wijnen met respect voor de natuur.”

Lef

Naast de Optimum 2020 vielen ook de witte wijnen van Arjan meteen in de prijzen. Het bedrijf is de revelatie van 2021. Dat maakt de kersverse wijnboer vanzelfsprekend apetrots. “Het gaat om aandacht en om lef. Het is de kunst om de druiven zo lang mogelijk te laten rijpen. Dat moet je durven, want de oogst kan zomaar mislukken als je ze te lang laat hangen.” Arjan leerde het vak van Diederik Beker van het Betuws Wijndomein. Hij maakt naast witte ook rode wijnen. Arjan waagt zich daar voorlopig niet aan. “Daar zijn jaren met veel zonuren voor nodig.”

Het beste uit de cabernet cortis

De Optimum 2020 is een blend van de blauwe cabernet cortis en de witte muscaris. Daarmee is het volgens de puristen geen echte rosé. Die maak je namelijk alleen van blauwe druiven. Arjan wil elk jaar het beste uit de cabernet cortis halen, het optimum. Dat verklaart de naam van de rosé. Het is ook een knipoog naar de Romeinen, die in Elst de grootste tempel in het noordelijke deel van hun rijk bouwden. “Toen werd er al wijn gedronken in de Betuwe.” De Optimum 2020 is heel lichtroze van kleur.

Fris en tintelend

Ik snuif aroma’s op van bloesem en rood fruit. Op de achtergrond ruik ik ook iets van perzik en meloen. En er hangt een beetje gras in de lucht. Het mondgevoel is fris en sappig en vooral ook tintelend. De Optimum 2020 heeft mooie zuren. Ik proef naast het rode fruit ook snoep en een vleugje tuinkruiden. De afdronk mag er zijn. Er zit een duidelijk bittertje in, maar het fruit is de baas! Dit is een rosé die met de vuist op tafel slaat: “Hier ben ik!” Ik snap het positieve oordeel van de keurmeesters wel.

Vegan

Deze vegan rosé uit de Betuwe komt solo prima uit de verf, maar is ook niet te versmaden in combinatie met kip of quiche. Helaas is de editie van 2020 uitverkocht. Het leukste is om de nieuwste jaargang zelf even op te halen in Elst.

Proefnotitie 4

Wijn: Optimum 2020
Domein: De Keulenhof
Druif: cabernet cortis en muscaris

Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 14,0%
Prijs: € 14,00 (2020)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven