Het online domein van de Nederlandse wijn
Nieuw Tivoli 2017

Dry January? De Nieuw Tivoli 2017 is het wachten tot februari wel waard!

Misschien doe je wel mee aan Dry January? Dat is een slimme beslissing. Het lijkt me niet verkeerd om je alcoholgebruik ‘ns onder de loep te nemen. Hoeveel drink ik? En wat doet dat met mij? Maar deze proefnotitie kun je met een gerust hart lezen, want de Nieuw Tivoli 2017 smaakt ook in februari nog prima. Trouwens, om een wijn goed te proeven, hoef je geen hele fles achterover te slaan. Integendeel. Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. De fijnproevers weten het: less is more!

De maker van deze Nieuw Tivoli is een echte boer, die geniet van het werken in de wijngaard. Hij is van huis uit akkerbouwer. Toen hij van Groningen naar Gelderland verhuisde, werkte hij een poosje in een veevoederfabriek. Dat was niks voor hem. “Boer zijn is leven met het weer,” zegt Job Huisman. “Daar hebben collega’s zonder agrarische achtergrond nogal eens moeite mee: je kijkt naar de lucht en doet wat er op dat moment nodig is.” Dat leven zit bij Job en Neeltje in de genen. Ze genieten ervan. En van de wijnbouw. “Op de Hoge Landbouwschool leerde ik niks over wijn. Dat groeit hier niet, werd er gezegd. Nou, je ziet het.”

Geen slobberwijntje

Het wijnavontuur van Job en Neeltje begon met een artikel over wijnbouw in De Boerderij. “We waren nieuwsgierig en gingen eens kijken bij collega’s.” Dat inspireerde het duo om stap voor stap verder te gaan. “De eerste keer dat we hier op het terras onze eigen wijn ontkurkten en inschonken,  was echt een moment met tranen in de ogen,” bekent Job. Het was geen slobberwijntje. De wijnboeren van ’t Heekenbroek in Drempt gingen van meet af aan voor kwaliteitswijn. WineLife Magazine lauwerde in het voorjaar van 2022 nog drie van hun wijnen. “En daar zijn we best trots op.”

Barriques

Het domein in de Achterhoek telt drie percelen: Nieuw Tivoli, Noorderlicht en De Streek. Dat eerste perceel is de naamgever van deze paarsrode wijn, die langs de rand van m’n glas een beetje bruin kleurt. Ik snuif aroma’s van kersen op. En cassis. Er dwarrelen ook wat aardse tonen door de lucht. De aroma’s van hout en vanille verraden dat deze wijn rijpte op barriques. De Nieuw Tivoli 2017 heeft een mooie en volle structuur. Ik proef naast het fruit ook een beetje koffie en rokerige tonen. Toch blijft de wijn frivool en fruitig en vooral lekker sappig. De tannines zijn dankzij het hout mild en zacht.

Knipoog naar cabernet

Job en Neeltje Huisman maakten deze wijn van de pinotin. In de wijnen van dit nieuwe druivenras zit een knipoog naar typische cabernetwijnen verstopt. Dat proef je ook in deze knap gemaakte wijn terug. De afdronk mag er zijn: mooie lengte met veel fruit. De Nieuw Tivoli 2017 is nu op dronk, maar het is zo’n fles die z’n kruit nog niet verschoten heeft. Deze mooie wijn uit eigen land doet het goed in combinatie met wild van eigen bodem. En die smakelijke combinatie kan best wachten tot februari. Bestel nu alvast een paar flessen bij Nederlandse Streekwijnen!

Proefnotitie 4

Wijn: Nieuw Tivoli 2017
Domein: Wijnboerderij ‘t Heekenbroek
Druif: pinotin
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 17,99

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven