De bubbel voor de feestdagen komt dit jaar van Betuwse bodem. Niet zo gek, want daar worden nogal wat mooie wijnen gemaakt. Daar komt bij dat dit niet de eerste de beste bubbel is! De Brut 2020 scoorde tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen een gouden medaille. Een mooie aanleiding om ‘m in het decemberzonnetje te zetten. De Brut 2020 is een product van de wijnboeren Jan Everts en Karin Eizema, die onder de rook van Tiel een klein maar fijn domein met een mooi proeflokaal hebben neergezet: Wijndomein Auansati.
Auansati vind je in Kerk-Avezaath. Jan en Karin droomden ooit van een wijngaard in het warme Spanje, maar daar kwam het niet van. Het werd een bescheiden gaard van 0,5 hectare achter een fraaie woonboerderij in Gelderland, om precies te zijn in Kerk-Avezaath. In 850 komt dat dorp voor het eerst voor in een oorkonde. Het eeuwenoude document rept over villa Auansati. Dat inspireerde Jan en Karin bij de naamgeving van hun wijndomein. “Op de etiketten van al onze wijnen staat een oude pentekening van het dorp.”
Bijbaantje
In 2015 kreeg de Betuwse droom van Jan en Karin echt body. Twee jaar later gingen de druivenstokken de grond in. Jan werkt bij de Rabobank en Karin bij de Hartstichting, maar de vraag is wat hun bijbaantje is. Het duo investeert veel tijd en energie in de wijngaard. “Bij wijnbouw komt aardig wat kijken,” onderstreept Karin. Diederik Beker van het Betuws Wijndomein adviseert het stel. Hij zit dicht in de buurt. Na de oogst gaan de druiven van Auansati naar zijn domein in Erichem. Daar verandert druivensap in wijn en gaat het de fles in.
Natuurlijke teelt
Jan en Karin kozen voor de teelt van nieuwe druivenrassen. In de wijngaard vind je de witte johanniter en souvignier gris en de blauwe cabernet noir, monarch en satin noir. “Het zijn druiven die tegen een stootje kunnen. Wij proberen op een biologische manier wijn te maken en daar heb je druiven voor nodig die dat aankunnen. Daarnaast zorgen we door het inzaaien van bloemen en een kruidenmengsel voor biodiversiteit in onze wijngaard.” Een goede wijn begint bij een gezonde bodem. En dat werkt. Vanaf de eerste oogst vallen de wijnen van Auansati in de prijzen.
Meer lucht
Ik schenk de Brut 2020 niet in een smal en hoog glas, maar in een traditioneel wijnglas. Bewust. Zo krijgen de aroma’s meer lucht en komen ze beter uit de verf. Dat verdient een complexe bubbel. De Brut 2020 is gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Het is een droge mousserende wijn. De kleur is strogeel. Bij het inschenken bruist en schuimt de wijn dat het een lieve lust is. Boven het bolle glas snuif ik meteen aroma’s op van citrus en gele appel. In de verte ruik ik ook wat gras.
Fris en strak
Aan brut mag de wijnmaker maar minimaal suiker toevoegen. Dat merk je meteen aan het mondgevoel. De Brut 2020 is lekker fris en vooral strak. De mousse is zacht. Ik proef nu ook perzik, mandarijn en een beetje meloen. Daartussendoor schemert een beetje mint. In de afdronk komt een druppeltje citroen met een mooi bittertje tevoorschijn. Wat een mooie bubbel voor de feestdagen! Hij is gemaakt van johanniter en souvignier gris. Fris, fruitig en lekker strak. Kortom: typisch Nederlands. Deze gouden Brut 2020 is te koop bij Wijndomein Auansati!
Wijn: Brut 2020
Wijndomein: Wijndomein Auansati
Druif: johanniter en souvignier gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11%
Prijs: € 22,50 (aanbieding: 2 flessen voor € 40,00)
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
- 25 september 2024Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt