Het online domein van de Nederlandse wijn
Limburg overstap wijnbouw
Nieuws - 01 juli 2024

Provincie Limburg helpt boeren bij overstap naar wijnbouw

Limburg is de eerste provincie die jonge boeren stimuleert om de overstap te maken naar wijnbouw. Dat blijkt uit een statement van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) in het programma Avondgasten Europa bij L1. “Wij willen graag dat wijnbouw onderdeel wordt van het diverse landbouwlandschap dat we proberen te creëren in Limburg.” Met ruim 150 hectare is Limburg de grootste wijnbouwregio van Nederland. Het Landbouwakkoord (2023) had de wijnbouw niet in het vizier.

Op 24 mei 2024 namen de Provinciale Staten van Limburg een motie van de BBB aan. Van links tot rechts steunden partijen het verzoek aan het provinciebestuur om te onderzoeken hoe Limburg wijnboeren kan steunen bij de start van wijnbouw of andere kleine teelten. Als het aan de indieners van de motie ligt, komt de provincie nog in het 4e kwartaal van 2024 met een plan van aanpak. In de begroting van 2025 moet het provinciebestuur voldoende geld vrijmaken, want wijnbouw kan bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid.

Landbouw en toerisme

Kuntzelaers ziet dat zijn portefeuille groeit. “Ik begon deze periode als gedeputeerde van Landbouw, maar het lijkt erop dat ik nu ook gedeputeerde voor wijnbouw ben.” Dat is een knipoog naar de situatie in de Duitse deelstaten. “Daar hebben ze een minister voor Landbouw én Wijn.” Hij deelt de visie van de BBB dat wijnbouw een kans moet krijgen. “Wijn past niet alleen goed bij de landbouw in onze regio, maar ook uitstekend bij de toeristische sector.” Dat onderstreept de ontwikkeling van een grootse wijnstraat door België en Nederland.

Innovatie en klimaatverandering

Innovatie van de druiventeelt en klimaatverandering zorgen niet alleen in Limburg voor een groei van de wijnbouwsector. Ook in andere provincies neemt de wijnbouw toe, zoals in Gelderland en Overijssel. In 2024 realiseren wijnboeren de meeste nieuwe aanplant in Limburg, maar gaan er ook in de noordelijke provincies Drenthe en Friesland nieuwe wijnstokken de bodem in. Nederland zal nooit een groot wijnland worden. Daarvoor is de grond in ons land te schaars en te duur. Maar wijnbouw is een duurzame agrarische activiteit met goede perspectieven. Een overstap is een optie.

Terug naar boven