Het online domein van de Nederlandse wijn
Diederik Beker klasje

Goede cijfers van keurmeesters voor meester Diederik Beker en z’n klasje

Diederik Beker stond glunderend op het podium. Hij was vorige week een van de grote winnaars van de Wijnkeuring van de Lage Landen.  Niet alleen omdat hij zelf met een arsenaal aan ereprijzen en medailles naar huis ging. In het spoor van de meester scoorde ook het klasje van Diederik goede cijfers. De wijnboeren van Keulenhof en De Nieuwe Fontein leerden de kneepjes van het vak op het Betuws Wijndomein in Erichem. En Diederik ondersteunt zo af en toe met raad en daad. Hij adviseerde ook Wijndomein Auansati bij het maken van hun gouden Auansati Brut.

Dankzij de voortrekkersrol van het Betuws Wijndomein ontpopt de Betuwe zich zo langzamerhand als een heuse wijnregio. Diederik Beker ging na de Wijnkeuring van de Lage Landen zelf met 6 gouden, 8 zilveren, 1 bronzen medaille en een hele serie tegeltjes voor ereprijzen naar huis. “Nog even en je kunt de badkamer opnieuw betegelen”, grapte presentator Janna Rijpma. Arjan Stam van Keulenhof (Elst) en Sander Kroeze van De Nieuwe Fontein (Culemborg) zijn nog maar groentjes. Toch ging Arjan er met 2 zilveren en Sander met 1 zilveren en 2 bronzen medailles vandoor.

Beste wijngaardenier

Diederik Beker werd opnieuw uitgeroepen tot beste wijngaardenier. Samen met Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink en Ilse en Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente. Dat was niet de eerste keer. Daarom stond hij ook weer op de hoogste trede van het podium met  de beste wijngaardeniers van de laatste drie jaar. Dit keer in gezelschap van wéér Gerhard Ensing en ook Stan Beurskens van Sint Martinus. Betuws Wijndomein, Hof van Twente en Sint Martinus betekenen veel voor de Nederlandse wijnbouw. Ze adviseren een groot aantal collega’s en doen ook de vinificatie voor veel wijnboeren.

Transitie

Arjan Stam is een van de Betuwse wijnboeren uit het klasje van Diederik.  Hij is al 20 jaar met wijn in de weer en keek als vrijwilliger mee in de keuken van het Betuws Wijndomein. Een paar jaar geleden stapte hij in het familiebedrijf, waarin het al eeuwenlang draait om fruit. De Keulenhof teelde appels en peren, kersen en pruimen. Maar nu staan er druivenstokken achter de boerderij in Elst. Het idee voor die transitie ontstond in Frankrijk. “Toen ik op m’n racefiets door de wijnvelden toerde, begon het bij mij te kriebelen. Ik droomde ervan om zelf wijn te maken, maar dan hier in Elst.”

Laatste zetje

Er gingen in 2017 meteen 4400 wijnstokken de Gelderse bodem in. “We maken de wijnen met respect voor de natuur.” Het was Diederik die hem het laatste zetje af. “Diederik adviseerde mij uiteindelijk om de sprong maar te wagen. Gaandeweg leer je het meest. En als ik er niet uit kom, kan ik hem altijd bellen.” Het bleek een gouden tip. Al met de eerste oogst viel Arjan in de prijzen en in 2021 maakte hij zelfs de beste rosé van het hele land! Het verhaal van Sander Kroeze lijkt op dat van de man uit Elst. Hij begon in 2017 met de aanplant van De Nieuwe Fontein in Culemborg. Ook Sander viel al snel in de prijzen.

Werk in de wijngaard

De keurmeesters verrasten hem in 2021 al met 3 zilveren medailles. “Ik leerde het vak van Diederik toen ik werkzaam was bij het Betuws Wijndomein. Daar komt bij dat mijn vader fruitteler is. Dat scheelt. Het telen van fruit is mij niet onbekend. Diederik doet het werk in de kelder, maar ik doe al het werk in de wijngaard. En als ik Diederik mag geloven bepaalt dat 70% van de kwaliteit van de wijn.” Dit jaar sleepte Sander een zilveren medaille in de wacht voor zijn Goijert, een parelwijn. Daarnaast werd hij beloond met twee keer brons. Het klasje van Diederik leerde het vak van de meester en ontdekte al snel dat wijn maken loont.

Terug naar boven