Het online domein van de Nederlandse wijn
Blanc-de-noir

Blanc de Noir 2021 met de smaak en structuur van een rosé

Geloof het of niet, maar zelfs Flipje uit Tiel kijkt er van op. De Betuwe is niet alleen meer de regio van bloesem, fruit en boomgaarden, maar ook van druiven en wijnbouw. Het begon met de metamorfose van Diederik Beker en Arina van Leenen. De twee veranderden van stoere akkerbouwers in bourgondische wijnbouwers. Diederik maakt wijnen in zowat alle kleuren van de regenboog. In dat brede pallet is deze Blanc de Noir 2021 een bijzonder exemplaar.

Het succes van Diederik en Arina inspireerde anderen om ook in de wijn te stappen. Inmiddels is de Betuwe een heuse wijnregio met zelfs Europese erkenning voor het unieke terroir. Na 5 jaar duwen en trekken in Brussel ligt er nu een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Rivierenland, die vanaf dit jaar de etiketten van Betuwse wijnen siert. Dit kwaliteitskeurmerk garandeert dat de wijnen met druiven uit de regio zijn gemaakt en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Fruitigheid en structuur

Een blanc de noir is een witte wijn van blauwe druiven. Dat kan, want het vruchtvlees van druiven is kleurloos. In Nederland worden er niet zo heel veel blanc de noirs gemaakt. Van origine gebruikt men de term blanc de noir vooral als aanduiding voor witte champagnes, waarin de blauwe pinot meunier en pinot noir zijn verwerkt. Blauwe druiven geven witte bubbels meer fruitigheid en structuur. Ik ben benieuwd hoe dat in deze ‘platte’ wijn van het Betuws Wijndomein uitpakt.

Roze blos

De Blanc de Noir 2021 zit in de vertouwde ‘dikke’ fles van het Betuws Wijndomein. Het etiket is herkenbaar en strak. Als de fles opengaat, komen de aroma’s dansend naar boven. In m’n glas is de wijn niet echt wit. Hij heeft een roze blos. Dat kan te maken hebben met een korte maar krachtige persing of met het gebruik van de nieuwe druivenrassen pinotin en cabernet cortis, die stiekem toch een beetje kleur in het vruchtvlees hebben. Ik snuif frisse geuren op van citrus, abrikoos, perzik en ook wat rood fruit. In de verte ruik ik wat gras en groene kruiden.

Rijpe ananas

Het mondgevoel is sappig en zacht. De wijn heeft mooie zuurtjes en is tintelend fris. Ik proef nu ook rijpe ananas, die in de frisse afdronk voor een bittertje zorgt. En een klein zoetje. De Blanc de Noir 2021 heeft de fruitigheid en mineraliteit van een witte wijn en de smaak en structuur van een rosé. Lekker bij een vegetarische schotel of een gerecht met kip. Hij is te koop op het domein of online bij Design & Wijn (tijdelijk uitverkocht).

Proefnotitie 3

Wijn: Blanc de Noir 2021
Domein: Betuws Wijndomein
Druiven: pinotin en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 8-12°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 17,00

Terug naar boven