Het online domein van de Nederlandse wijn
Privilege van Willem

Privilege van Willem is spannende wijn voor gure wintermaanden

Kan een veeboer een succesvolle wijnboer worden? Leon Masselink is het levende bewijs. Hij was varkensboer in het buurtschap Wals bij Gendringen, maar maakt daar nu mooie wijnen. Deze rode Privilege van Willem uit 2015 is daar een goed voorbeeld van. Het succes komt Leon niet aanwaaien. “Het is hard werken.” Maar dat was hij als varkensboer gewend. “Door de varkenspest ging ik nadenken over mijn toekomst. Ik las een verhaal over een wijnboer in Zuid-Limburg. Hij serveerde z’n wijnen met een stokbroodje en een stukje kaas aan zijn gasten. Dat moet hier ook kunnen, dacht ik.”

De transitie begon in 2004. Toen ruilde Leon een deel van zijn varkens in voor wijnstokken. Inmiddels beheert hij 4 hectare aan wijngaarden. Op twee locaties. De grootste gaard staat op het hoofdkwartier in Gendringen. De naam is ’t Oerlegoed. Daar beschikt Wijngoed Montferland ook over een wijnkelder, een wijnmakerij en een gezellig wijnhuis met terras. De andere gaard ligt vlak achter het imponerende Huis Bergh in ’s-Heerenbergh. Wijngaard Bergherbos ligt op een heuvel met een bodem van zand en kiezel, goed voor mooie wijnen.

Montferland

In 2009 en 2010 leverde het werk in de wijngaarden Leon en zijn vrouw Magda voor het eerst prijzen op. Van een traditionele varkensboer veranderde Leon in een innovatieve en succesvolle wijnbouwer. Er staan 14.000 stokken met 6 nieuwe druivenrassen in zijn wijngaarden. In de Achterhoek is hij nu één van de grootste spelers. Leon en Magda weten hoe zij hun producten in de markt moeten zetten. Toeristen weten het glooiende Montferland goed te vinden. Een bezoekje aan het wijngoed van Leon past prima in de kennismaking met dit mooie stukje van de Achterhoek.

Houtlagering

 “We schijnen lekkere wijnen te maken,” zegt Leon met een knipoog. “De kwaliteit van Nederlandse wijnen verbetert elk jaar. De wijnboeren pakken het steeds professioneler aan en de klimaatverandering is voor onze sector niet verkeerd.” Dat proef je in deze Privilege van Willem. Hij zit al een poosje in de fles. Daar weten wijnen van de cabernet cortis (en regent) wel raad mee. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met een robuuste cabernet sauvignon en hebben tijd nodig om op dronk te komen. Houtlagering helpt daarbij. Deze wijn rijpte 24 maanden op barriques.

Stevig en vol

De kleur is heel intens. Donkerpaars. Bijna ‘zwart’. Het is alsof je zo’n ouderwetse Cahors inschenkt. De aroma’s verstoppen zich een beetje. Ik snuif wat rood en zwart fruit op, dat op moet boksen tegen aardse tonen en wat hout en vanille. In de mond is de Privilege van Willem een stevige wijn met een volle smaak. De smaak van bramen, kersen en wat pruimen heeft een flinke kluif aan een hele serie secundaire aroma’s van bittere chocola, koffie, laurier, leer, kruidnagel, peper en tabak. De afdronk is heerlijk lang.

Knokpartij

Het etiket op de achterkant van de fraaie fles noemt het Privilege van Willem een speciale wijn, gemaakt van de allerbeste druiven. Daarmee zeggen de makers geen woord teveel. Deze krachtige wijn is na 7 jaar nog prima te drinken. Sterker nog, ik vermoed dat hij er beslist niet minder op geworden is. De knokpartij tussen de primaire en secundaire aroma’s geeft de wijn een mooie spanning. Hij doet het goed in combinatie met een heerlijk stuk wild en schimmelkazen. Echt een wijn om in deze periode van het jaar van te genieten! Even bestellen of ophalen bij de wijnboer dus.

Proefnotitie 4

Wijn: Privilege van Willem 2015
Domein: Wijngoed Montferland
Druif: regent en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 16,45

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven