Het online domein van de Nederlandse wijn
wijnvraag maand

Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart?

Rob Hoogstraten was een van de inzenders voor de Wijnvraag van de Maand. We hebben zijn vraag uitgekozen. Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart in (sterren)restaurants? Rob heeft zelf het vermoeden dat vooroordelen tegen Nederlandse wijnen een rol spelen. Wie kan deze vraag beter beantwoorden dan Sico de Moel, onze expert op het gebied van gastronomie? “Wat een ontzettend goede vraag van Rob! Er staan inderdaad veel te weinig Nederlandse wijnen op de kaart in restaurants. Dat is jammer, want de vraag is er wel degelijk.”

Sico heeft een verklaring voor de armoe. “Als sommelier moet je wel iets meer moeite doen. Wijnleveranciers die aan de horeca leveren, hebben meestal een heel beperkt of zelfs helemaal geen aanbod aan Nederlandse wijnen. Dat komt omdat het volume vaak te klein is en prijswinnende Nederlandse wijnen dan snel zijn uitverkocht.” Maar er is nog een andere reden. “Nederlandse wijnmakers gunnen soms weinig marge aan deze tussenhandel en verkopen hun wijnen liever rechtstreeks aan de consument of restaurants in de buurt.”

Eigen pareltjes

Onze expert heeft een tip voor de sommeliers, want zij stellen de wijnkaart van hun restaurant samen. “Als sommelier moet je dus investeren in goede relaties bij de betere Nederlandse wijnboeren.” En dat zijn niet per definitie de wijnboeren die iedereen al kent. “Het is de kunst om je eigen pareltjes te ontdekken en je niet blind te staren op de grootste en meest bekende domeinen. Dan kun je direct inkopen bij jouw favoriete Nederlandse wijndomeinen, ook als de distributie en het bestellen soms wat lastiger is.”

Nieuwsgierigheid

Daar heeft Sico zelf goede ervaringen mee. “Zelf verkocht ik als sommelier de laatste jaren bijna alleen maar Nederlandse wijnen.” Dat was niet omdat zijn gasten geen andere opties hadden. “Ik had natuurlijk ook de Europese klassiekers op de kaart, maar bijna al mijn gasten, uiteindelijk zelfs zo’n 95%, kozen bij mij toch voor wijn van eigen bodem. Ook uit nieuwsgierigheid. Mijn gasten vonden het geen probleem om daar iets extra’s voor te betalen. Het was voor veel gasten zelfs de eerste keer dat ze een Nederlandse wijn dronken.”

Absolute topper

Om toch iets over te houden aan die fles Nederlandse wijn heeft Sico een tip voor sommeliers. “Je kunt als restaurant best iets extra’s vragen, mits de wijn van hele goede kwaliteit is.” Hij legt uit hoe hij dat zelf aanpakte. “Ik bood een wijnarrangement met 4 of 5 Nederlandse wijnen aan, iets duurder dan mijn internationale wijnarrangement. Belangrijk is dan dat het eerste glas een absolute topper is. En het laatste glas iets heel speciaals, met een mooi persoonlijk verhaal.” Hou het in de gaten, Rob. Misschien komt er nu schot in de zaak…

Sico Moel expert
Expert

Sico de Moel

Sico de Moel is initiatiefnemer van Domein Bergen, een ledenwijngaard met een gastronomisch voedselbos. Eerder was hij chef en eigenaar van Restaurant L’invité in Amsterdam.

Na een opleiding aan de Hotelschool Leeuwarden en de koksopleiding aan de Fred Colli Culinaire Academie Nederland opende Sico zijn restaurant. Hij onderscheidde zich met zijn duurzame en lokale Nederlandse keuken. In 2023 stopte hij met L’invité. Nu focust hij zich op de gastronomische mogelijkheden van zijn wijndomein en voedselbos.

Sico is expert op het gebied van alles wat onze bodem de Nederlandse gastronomie te bieden heeft.

Uit alle inzendingen voor de Wijnvraag van de Maand werd deze keer de vraag van Rob Hoogstraten gekozen. Hij verdient hiermee een fles Nederlandse wijn of het boek Wijnroutes Nederland & België. Heb je ook een vraag voor ons team van experts? Je kunt onderstaand contactformulier gebruiken om doorlopend vragen in te sturen. Als we de volgende keer jouw vraag selecteren maak je kans op fraai boek of een mooie fles.

    Terug naar boven