Wat heb je aan een BOB? Dat is de vraag van Robin, die bij een BOB niet denkt aan een nuchtere bestuurder na een avondje stappen. Het gaat haar om het kwaliteitskeurmerk dat je tegenkomt op het etiket van steeds meer Nederlandse wijnen. BOB staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Het is de Nederlandse variant van bijvoorbeeld de Franse AOP of de Italiaanse DOCG. De vraag van Robin bombardeerden we tot Wijnvraag van de Maand. Wie kan deze vraag beter beantwoorden dan onze expert Kirsten Abels? Zij is voorzitter van de BOB Mergelland, de oudste beschermde oorsprongsbenaming van Nederland.
Robin wil precies weten hoe het zit. “Wat is de waarde van een BOB voor de wijnboer en voor de consument?” De Beschermde Oorsprongsbenaming is het stempel dat de reputatie van een domein bevestigt. “Voor wijnboeren betekent het dat hun wijn zich op een positieve manier onderscheidt van andere wijnen”, legt Kirsten uit. “De wijnen binnen onze BOB Mergelland onderscheiden zich door hun kwaliteit en hun karakter. Het zijn frisse en elegante wijnen, waarin je de karakteristieke smaak die hoort bij de bodem van krijt en mergel proeft.”
Namaak
Een ander voordeel is dat een BOB-status juridische bescherming biedt tegen namaak. “Wijnmakers die niet aan de strenge regels van het productdossier voldoen, mogen op het etiket geen Beschermde Oorsprongsbenaming voeren.” Voor de wijnboeren zit er ook nog een commercieel voordeeltje aan de BOB status. “De wijnen kunnen vaak tegen een hogere prijs verkocht worden, omdat consumenten bereid zijn meer te betalen voor een kwaliteitsproduct.” Een product waarvan je zeker weet dat het dicht bij huis gemaakt wordt is veilig en vertrouwd.
Authentiek en duurzaam
Daarom kiezen consumenten steeds vaker voor streekproducten. “Dat is helemaal ‘in’. Het is een authentiek product dat ze zelf bij de boer ophalen, meestal duurzaam gemaakt.” De BOB-vermelding op het etiket garandeert dat je een wijn uit de genoemde regio koopt, dat volgens deugdelijke en traditionele methoden is gemaakt. “De BOB-status helpt consumenten bij hun keuze. Het geeft ze de kans om een wijn te kopen met een herkenbare regionale identiteit, met een unieke smaak en typerende stijl.”
Verwarring
Het aantal BOB-regio’s in Nederland groeit als kool. Robin wil weten wat dat betekent voor de waarde van de BOB-status. “Het aanzien kan verminderen als consumenten het steeds lastiger vinden om te onderscheiden welke regio’s wijnen met unieke kenmerken maken”, denkt Kirsten. Soms liggen BOB-regio’s heel dicht bij elkaar in de buurt. “Dan raakt de consument in verwarring. Als je de waarde overeind wil houden, moet je dat niet doen. De consument zoekt naar een herkenbaar regionaal product. Hoe onderscheidend zijn BOB-regio’s die dicht tegen elkaar aanliggen?”
Unieke eigenschappen
Toch zit het risico van inflatie niet zozeer in het aantal BOB-regio’s. “Als je een nieuwe BOB goed beheert en de unieke eigenschappen benadrukt, kunnen we de verschillen tussen diverse wijnregio’s beter uit de verf laten komen. Dat is voor de consument een verrijking. En voor de Nederlandse wijnbouw een versterking.” Wat is een goed beheer? Kirsten geeft een voorbeeld: “Als BOB Mergelland spreken we met elkaar af dat je als lid de intentie moet hebben om je wijnen onder de vlag van onze BOB uit te brengen. Dat betekent dat je ze maakt volgens de voorgeschreven regels.”
Bewaken
Maar soms is de opbrengst per hectare groter dan de kwaliteitsnormen van de BOB toelaten. “Dan kun je ervoor kiezen om je wijnen niet van een BOB-etiket te voorzien. Maar dat is niet de bedoeling. Binnen de BOB moet je afspreken om dan je opbrengst te beperken. Daarop spreken wij elkaar binnen de BOB Mergelland aan.” Wijnboeren moeten de waarde van het kwaliteitskeurmerk zelf bewaken. “Wat wil je met een BOB bereiken? Je moet bereid zijn om overeenkomstig de kwaliteitseisen van de BOB onderscheidende wijnen te maken en die ook te laten keuren. Alleen dan kun je het ‘merk’ laden. Anders is de jarenlange investering in de aanvraag helemaal voor niets.”
Kirsten Abels
Toen Kirsten nog puber was volgde ze al een wijncursus. Vanaf dat moment is wijn haar passie. Ze verdiende haar sporen in de gastronomie als sommelier en vinoloog. Nog even en ze mag na de afronding van een nieuwe studie MV achter haar naam zetten: Magister Vini. Kirsten runt een groot wijnbedrijf, gespecialiseerd in het maken van mousserende wijnen, met duurzaamheid als belangrijke kernwaarde. Ze is voorzitter van de BOB Mergelland.
Kirsten is expert in het runnen van een innovatief en breed wijnbedrijf op Nederlandse bodem.
Uit alle inzendingen voor de Wijnvraag van de Maand kozen we deze keer de vraag van Robin. Zij verdient hiermee een fles Nederlandse wijn of het boek Wijnroutes Nederland & België. Heb je ook een vraag voor ons team van experts? Je kunt onderstaand contactformulier gebruiken om doorlopend vragen in te sturen. Als we de volgende keer jouw vraag selecteren verdien je ook zo’n fraai boek of mooie fles.
- 26 juli 2024Hoe zit het met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren?
- 24 mei 2024Krijgen we meer rode wijn uit Nederland door ander klimaat?
- 26 april 2024Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart?