Het online domein van de Nederlandse wijn
Bronckhorster Parelrosé

Bronckhorster Parelrosé van ‘t Heekenbroek bruist ook in Berlijn

De zomerproeverij van de 26e Berliner Wein Trophy telde maar 1 deelnemer uit Nederland. Dat is in vergelijking met andere jaren een beetje mager. Geen reden voor Job en Neeltje Huisman van Wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt om te somberen. Integendeel. Hun sprankelende rosé werd bekroond met goud. “Zelf wisten we al dat de Bronckhorster Parelrosé heerlijk is, maar bij de Berliner Wein Trophy weten ze dat nu ook!” In 2020 en 2021 vielen de wijnen van ’t Heekenbroek ook in de prijzen. Vooral die continuïteit is een groot compliment voor de wijnmakers!

Dit is de periode van de wijnkeuringen. Daarin geven we ook aandacht aan de buitenlandse competities, zoals de Berliner Wein Trophy. Het is de grootste keuring, erkend door de International Organisation of Vine and Wine (OIV). Wijnboeren uit 40 landen stuurden samen maar liefst 14.000 wijnen in. Een internationale jury van 400 wijnexperts beoordeelde deze wijnen. De richtlijnen van de OIV bepalen dat 30% beloond wordt met een medaille. Daarvoor is een minimale score van 82 punten vereist. De proevers van de Berliner Wein Trophy hebben elk jaar 2 edities nodig om alle wijnen te kunnen beoordelen: de winter- en de zomerproeverij. Dat is al zo sinds 2010.

Samen

Het duo in Drempt weet inmiddels waar Abraham de mosterd haalt. In 2006 begonnen ze hun wijnavontuur. Na 22 jaar weten de twee precies wat de moeten doen en laten om een goede wijn te maken, buiten in de wijngaard en binnen in de kelder. “Het is hard werken. Soms zijn we om 22:00 uur ’s avonds nog niet klaar. Maar de vrijheid en het één zijn met de natuur maken ons werk bijzonder.” Voor de Huismannen is de wijn niet alleen hun eigen procuct. “We maken de wijn samen met de natuur.”

Pinotin

Drempt ligt in de Achterhoek. Dat is één van de regio’s waar je veel wijngaarden vindt. De wijnboeren in deze regio kiezen vooral voor nieuwe druivenrassen. De Bronckhorster Parelrosé is gemaakt van de pinotin. Valentin Blattner uit Zwitserland ontwikkelde dit nieuwe ras. Hij wilde niet langer spuiten met chemicaliën. Als de pinotin eenmaal in de fles zit, doet z’n fruitigheid denken aan de pinot noir. Meestal is hij wel wat wranger. Wijnboeren proberen af te rekenen met die scherpe kantjes door de wijn op hout te laten rijpen.

Rood fruit en limoen

Job en Neeltje Huisman weten wel raad met de pinotin. Dat laten ze onder andere zien met de Noorderlicht Rood, waar deze druif solo de fles is ingegaan. Zonder houtrijping, maar toch rond en zacht van smaak. En ook de Bronckhorster Parelrosé van de pinotin is dus een succesnummer. “Het is een sprankelende rosé met een aangename bruis en de smaak van rood fruit en een vleugje limoen. Een mooie parelwijn voor in de zomer of ter gelegenheid van een feestelijk moment.”

Parelwijn

Ongeveer 10% van de Nederlandse wijnen is een parelwijn, waarin de bubbels niet ontstaan door een 2e gisting op de fles. Het koolzuurgas wordt in de rvs-tank aan de wijn toegevoegd. Zo maken de Italianen ook hun Prosecco. Deze sparkling wines zijn minder prijzig dan mousserende wijnen die volgens de méthode traditionnelle gemaakt zijn, omdat die productiemethode een stuk arbeidsintensiever is. Dat geldt dus ook voor de Bronckhorster Parelrosé.

Terug naar boven