De man met de pet. Klein van postuur, maar groot in wijn. Hij werd ooit een bekende Nederlander door zijn deelname aan Boer zoekt vrouw. Maar die status verbleekt bij zijn faam als wijnboer. Na de Wijnkeuring van de Lage Landen ging Gerhard Ensing met een tas vol eremetaal terug naar het buurtschap Henxel in de Achterhoek. Hij werd uitgeroepen tot beste wijngaardenier van 2022. Gerhard scoorde 5 gouden en 3 zilveren medailles. Bovendien schaarden 3 van zijn witte wijnen en 1 mousserende wijn zich tussen de allerbeste wijnen van de keuring.
Tijdens de prijsuitreiking vroeg Janna Rijpma hem om een reactie. Gerhard haalde zijn schouders op. “Wat moet ik ervan zeggen?” Het tekent zijn bescheidenheid. Inmiddels heeft hij wel teksten paraat. “Dit is belangrijk voor ons. Het zijn niet de eerste prijzen, maar je moet het niveau wel zien vast te houden. Dus zo’n keuring is elke keer weer spannend. Ik ben er heel erg trots op dat we bij de top van de Nederlandse wijnboeren horen.”
Gek van regels
Gerhard was voorheen akkerbouwer. Hij teelde aardappelen. In 2004 plantte hij zijn eerste wijnstokken. “In 2010 heb ik de aardappelen helemaal ingeruild voor de wijndruiven. Het is hard werken, maar dat is het waard. Toen ik in de aardappelen zat, werd ik helemaal gek van de regelgeving en de administratie. Nu heb ik weer lol in m’n werk.” Inmiddels vindt hij dat wijnbouw veel beter matcht met het coulisselandschap van de Achterhoek dan akkerbouw. “Kleinschaligheid past beter bij de afwisseling in dit eeuwenoude landschap.”
Koffie met appelgebak
Wijngaard Hesselink is 4 hectare groot. Dat is goed voor een productie van pakweg 20.000 flessen per jaar. Die flessen verkoopt Gerhard rechtstreeks aan de consument of aan de regionale horeca. “Je moet er wel iets bij hebben om van te kunnen leven. Daarom hebben we een winkel en een terras en verzorgen we rondleidingen.” Elke dag heeft Gerhard aanloop. “Dankzij de populaire fiets- en wandelroutes komen er veel mensen langs de wijngaard. Ze strijken hier neer voor een kop koffie met appelgebak en gaan naar huis met een fles wijn.”
Hesslink Secco
Gerhard heeft een neus voor het maken van commerciële wijnen, die bij een breed publiek in de smaak vallen. Hij experimenteert graag en maakt wijnen in alle soorten en maten. In z’n winkel valt er echt iets te kiezen. Hij teelt meer dan 10 verschillende druivenrassen. Nieuwe en ook klassieke rassen, zoals chardonnay en pinot noir. Op het podium van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekende Gerhard dat hij geen liefhebber is van mousserende wijnen. Toch wist hij de Hesselink Secco zo te maken dat het een van de allerbeste bubbels van de keuring was.
Strowijn
Misschien is de meest bijzondere wijn wel zijn strowijn, die hij alleen in goede wijnjaren kan maken. Het is een heel exclusieve zoete dessertwijn. De wijn is gemaakt van druiven van de solaris, die na edele rotting nog 6 weken verder indrogen op stro. Dat verklaart de naam van de wijn. Hij combineert exotische aroma’s met de geur van honing en karamel. De strowijn leverde Gerhard na Boer zoekt vrouw opnieuw een moment of fame op de nationale televisie op. Sommelier Milton Verseput en chef-kok Leon Mazairac reisden naar Henxel bij Winterswijk.
Elegante balans
De redactie van het programma Binnenstebuiten was de strowijn van Gerhard op het spoor gekomen. Leon maakte er een mooi gerechtje van gemarineerde appeltjes met een strokaasje bij. En Milton keurde de wijn. “Een mooie en elegante balans tussen zoet en zuur.” Een compliment voor de beste wijngaardenier van 2022. Al z’n passie en al z’n tijd stopt Gerhard in z’n wijnen. “Dus eigenlijk ben je getrouwd met je wijngaard?” vroeg Leon. “Zo kun je het haast wel zeggen…”, knikte Gerhard.
- 24 september 2023Wat de waarde is van medailles uit Wenen
- 10 september 2023Meer goud dan ooit bij Wijnkeuring van de Lage Landen
- 04 september 2023Wat de Wijnkeuring van de Lage Landen in petto heeft
- 14 augustus 2023Waarom een wijnboer uit Drempt blij is met goud voor Brut
- 16 oktober 2022Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel