Het online domein van de Nederlandse wijn
Twentewijn PIWI Award

Goud en zilver voor twee innovatieve wijnen uit Twente

De uitslag van de PIWI International Wine Award 2021 is bekend. Hof van Twente sleepte een gouden en zilveren medaille uit het vuur. De proevers beloonden de Twentewijn Regent Barrique Reserve 2018 met goud. En de Twentewijn Solaris 2020 verdiende zilver. “Het is altijd mooi als anderen zeggen dat je goede wijn maakt,” reageert Ilse Visscher. “Dit is voor ons en onze medewerkers een mooie opsteker.”

PIWI is de afkorting voor het Duitse Pilswiederstandsfähig. Dat betekent schimmeltolerant. Het is een alternatieve benaming voor hybride of nieuwe druivenrassen. PIWI International is het wereldwijde netwerk dat het gebruik van die rassen ondersteunt. Het deelt wetenschappelijke kennis en praktische tips over de teelt.

200 wijndomeinen

Een van de activiteiten van PIWI International is de jaarlijkse wijnkeuring. Alleen wijnen van nieuwe druivenrassen doen mee voor de prijzen. Dit jaar vond de keuring plaats van 5 tot en met 7 november. Meer dan 200 wijndomeinen uit 16 landen namen deel aan de competitie. Het aantal Nederlandse inzendingen bleef deze keer beperkt tot de wijnen van Hof van Twente.

Complexiteit

De Regent Barrique 2018 kreeg 93 van maximaal 100 punten. De rode wijn is gemaakt van de regent. “Deze rode wijn rijpte 30 maanden in Amerikaanse en Franse barriques. Dat geeft hem complexiteit,” vertelt Mart Visscher. De langdurige rijping maakt de wijn voller. En geeft hem souplesse. Het is een kruidige wijn met aroma’s van laurier, zwarte bessen en een vleugje mokka. Hij combineert goed met een stoofpotje en wild.

Nieuwe generatie

Mart is sinds 1 januari 2020 mede-eigenaar van het bedrijf van zijn ouders. Hij is dus een wijnboer van de nieuwe generatie. Mart doet ervaring op in Bentelo. Daarnaast leert hij meer over het vak van wijnbouwer in het Duitse Oppenheim. Hof van Twente bestaat sinds 2000. Het domein omvat inmiddels 6,5 hectare. De wijnmakerij produceert ook wijnen voor andere Nederlandse wijnboeren. Het aantreden van Mart is goed nieuws voor de toekomst van het bedrijf.

Terug naar boven