Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnkeuring Lage Landen

41 wijndomeinen uit 11 provincies doen mee aan Wijnkeuring van de Lage Landen

Op zondag 11 september is het zover. Dan worden de medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Het aantal ingestuurde wijnen is kleiner dan vorig jaar. Toen waren het er maar liefst 294. Nu slechts 238. Dat heeft alles te maken met een fris en nat groeiseizoen in 2021. Het aantal deelnemende wijngaarden is 58, waarvan 41 uit Nederland. Nederlandsewijngids.nl publiceert de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen meteen na de prijsuitreiking.

Producten en makers uit maar liefst 11 provincies doen een gooi naar de prijzen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. De provincie Groningen is niet vertegenwoordigd. Jammer, want het Hogeland hoort ook bij de Lage Landen! De jury proefde voor het eerst meer wijnen uit Gelderland dan uit Limburg. Toch is de meest zuidelijke provincie van het land nog steeds de wijnprovincie van Nederland. Vooral beneden de grote rivieren laten veel wijnboeren de Wijnkeuring van de Lage Landen aan zich voorbijgaan.

Oranje

De wijnboeren uit de Lage Landen stuurden allerlei soorten wijnen in. Er zijn 3 debutanten in de categorie stille wijnen. Dat zijn de oranjewijnen van het Betuws Wijndomein, Domein Tussen Rug en Rijn en Wijndomein Sint Martinus. Daarnaast stuurden 4 wijngaarden een stille blanc de noir in. Dat is een witte wijn van blauwe druiven. De wijnboeren stuurden vooral witte wijnen (106), rode wijnen (62) en rosé wijnen (21). En de opmars van mousserende wijnen (32) zet door. Het bubbelt en bruist in Nederland!

Wijnen wijnkeuring

Blind en door elkaar

Traditiegetrouw voerde het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse de wijnkeuring uit in opdracht van de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). De jury proefde volgens de protocollen van het Weinbauamt alle wijnen blind. Tegelijk met de wijnen uit België en Nederland beoordeelde ze ook de wijnen voor de jaarlijkse Landesprämierung van de deelstaat Rheinland-Pfalz. Dat betekent dat de juryleden door elkaar heen duizenden wijnen van klassieke en nieuwe druivenrassen, uit gerenommeerde Duitse wijnregio’s en uit de nieuwe wijnlanden België en Nederland beoordeelden.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven