Het online domein van de Nederlandse wijn
Domein Holset

Waarom je steeds weer terug wil naar Domein Holset

Druiven worden wijn. Nee, dat wonder voltrekt zich echt niet alleen in Limburg. Toch voegen de heuvels en de mensen in het bourgondische zuiden wel iets toe aan je beleving. Het is iets waar je amper woorden aan kunt geven. Je moet er zijn. Ik voel het als ik over de bult in het pietepeuterige Holset zomaar ineens dat statige wijnhuis voor me zie. Links staat de monumentale Lambertuskerk, opgetrokken uit kalksteen. Rechts zie ik een paar terrasjes en vakwerkhuizen. Ik ben in een andere wereld. Hier kun je al je beslommeringen even vergeten en genieten van het goede leven: Domein Holset.

In dit dorp wonen 160 mensen. Eigenlijk is Holset niet meer dan de straatnaam van de huizen in het dorp. Het postadres van de inwoners noemt Lemiers als woonplaats. Het dorp ligt verstopt in het uiterste zuidoosten van Limburg, op het grondgebied van de gemeente Vaals. Het Drielandenpunt ligt op een steenworp afstand. Deze omgeving is een paradijs voor fietsers (soms zijn het er een heleboel) en wandelaars, maar op een lome nazomerdag kan het zomaar uitgestorven zijn in Holset. Dan hoor je alleen de stilte. En toch bruist het hier volop.

70.000 flessen

Domein Holset presenteert zich als bruisend wijnhuis. Het specialiseerde zich vanaf de start in 2009 in het maken van mousserende wijnen. Dat gebeurt in de eigen wijnmakerij. Onder leiding van directeur Kirsten Abels maakt het bedrijf een stormachtige ontwikkeling door. Het domein heeft nu een oppervlakte van maar liefst 13 hectare. Op termijn is dat goed voor een productie van 70.000 flessen met bubbels per jaar. Naast een commercieel wijnbedrijf is Domein Holset ook een logement met 11 comfortabele en smaakvol ingerichte kamers. Hier vind je een unieke combinatie van het zalige niets en bruisende energie.

Domein Holset

Signature

De oude en statige voorgevel zet je een beetje op het verkeerde been. Als je over de drempel stapt, beland je in een moderne en sfeervolle verblijfsaccomodatie met een nieuwe aanbouw. Bij de inrichting is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Dat geeft het logement een heel eigen signature. Dit is een plek waar je je snel thuis voelt. Wendy Quaedvlieg is operationeel manager. Ze laat mij het gebouw zien. De gemeenschappelijke ruimte op de bovenverdieping biedt een adembenemend uitzicht over een van de wijngaarden en het Limburgse heuvelland. Het onderstreept de unieke locatie van dit logeeradres.

Wijnhuis in bedrijf

Na de eerste indrukken weet je het al: hier wil ik nog wel eens terugkomen. Dat gevoel is alleen maar sterker na een nachtje slapen. De kamer en de natte ruimte zijn opvallend ruim. Het bed slaapt heerlijk. Domein Holset beknibbelde niet op de nachtrust van de gasten. Het koos voor kwaliteit. De dag begint met een prima ontbijt met producten uit de streek in de fraaie ruimte waar ook het complete bubbelassortiment van het domein is uitgestald. Ik kijk uit op het binnenplein. Daar verzamelen de mannen zich, die straks in de wijngaard aan het werk gaan. De sfeer is opperbest. Als gast zit je bovenop een wijnhuis in bedrijf.

Domein Holset

Route des Vins

Na het ontbijt wandel je zo met de mannen de wijngaard in. Natuurlijk kun je hier ook een proeverij en een rondleiding boeken. Domein Holset biedt arrangementen aan, waarbij dat allemaal inbegrepen is. Meta van den Boomen laat je graag iets proeven uit de sjieke flessen van het bruisend wijnhuis. Over Domein Holset loopt een stukje van de Route des Vins Vijlen-Holset, een wandeling door een 5-sterrenlandschap. Het is een route van 11 kilometer lang, die je over glooiende heuvels en holle wegen langs vakwerkboerderijen en religieus erfgoed voert. Onderweg kom je ook bij dat andere bekende domein in dit stukje Limburg: St. Martinus.   

Aken en Maastricht

Er is over de omgeving natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar weinig dat je nog niet weet. Domein Holset ligt in een prachtig stukje van het heuvelland, op loopafstand van bergdorpje Vijlen. Nergens in Nederland vind je zoveel wijndomeinen op de oppervlakte van een postzegel als in deze regio. Het terroir is uniek. Dat is vastgelegd in de kwaliteitskeurmerken BOB Mergelland en BOB Vijlen. Naast de bourgondische kwaliteiten van de regio kun je in steden als Aken en Maastricht het roemruchte verleden opnieuw beleven. En cultuur snuiven. En shoppen. In Zuid-Limburg hoef je je geen moment te vervelen.

Gastvrijheid

Als er ergens een plek is waar je heerlijk wakker wordt in de wijngaard dan is het wel Domein Holset. Deze plek heeft nauwelijks minpuntjes. Het enige wat ik kan bedenken is het hoogteverschil in en rond het logement. Er zijn veel trapjes. Dat is tegelijk ook de charme van de locatie, maar voor gasten die iets minder mobiel is het een handicap. Overigens is dit een ideale plek om te zijn. Niet één keer, maar nog een keer. En nog een keer. Alles en iedereen in het logement geeft je het gevoel dat je welkom bent. Het team straalt werkplezier uit. Hier beleef je gastvrijheid in het kwadraat. En als je dan toch weer naar huis moet, vergeet dan niet om een paar flessen van die bruisende bubbels mee te nemen!

Wakker worden in de wijngaard
Domein Holset
Holset 34-36 – n Lemiers
043 8502928
Vanaf € 105,00 (exclusief ontbijt) voor 2 personen per nacht
9,5 – comfort
9,0 – hygiëne
9,5 – service
9,0 – locatie
9,0 – prijs-kwaliteitverhouding

Dit logement ligt op een rustige locatie in het uiterste zuidoosten van Limburg, dicht in de buurt van Vaals en het Drielandenpunt. Het is een prima uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars die het heuvelland willen verkennen en wijndomeinen willen bezoeken. Met Aken en Maastricht dicht in de buurt. Rondleidingen, proeverijen en winkel op het domein.

Dit is een aflevering in de serie Wakker worden in de wijngaard, waarin we verblijfsaccommodaties in Nederlandse wijngaarden bezoeken en beoordelen.

Terug naar boven