Het online domein van de Nederlandse wijn
Wakker wijngaard heidepleats

Reis terug in de tijd op kloosterboerderij De Heidepleats

Geloof en wijn, dat is een unieke combinatie. Ooit maakten de Germanen en de Moren de wijngaarden van de Romeinen met de grond gelijk. Het was over en uit met de wijnbouw. Maar toen kwam de kerk om de hoek kijken. Er werden nieuwe wijngaarden aangelegd, meestal in de buurt van kloosters en kathedralen. Al was het alleen maar om de eucharistie te vieren. In Sint Nicolaasga reis je terug in de tijd. Hier vind je de Nij Abdij – De Heidepleats, een soort kloosterboerderij. Geloof en wijn komen weer bij elkaar. En je kunt er wakker worden in de wijngaard. Een heerlijke plek om op adem te komen!

Sint Nicolaasga ligt in het zuiden van Friesland, ergens tussen Heerenveen en Sneek. In de gemeente Friese Meren. Het is een dorp met iets meer dan 3000 inwoners. Om de hoek ligt het Tjeukemeer, het grootste binnenwater van Friesland. En in een van de buurtschappen buiten het dorp vind je De Heidepleats, een imposante kop-hals-rompboerderij uit 1884. Lang was het een melkveebedrijf, zoals je er veel meer tegenkomt in Friesland. En dat is het nog steeds, maar er zijn activiteiten bij gekomen. De koeien kijken nu uit op de kloostertuin, met een moestuin en lange rijen wijnstokken.

Droom

De kaasjes van de koeien doen het prima in combinatie met de wijn van Nij Abdij – De Heidepleats. Daar zijn Jântsje en Jan Geuvert Hoogkamp trots op. Het was hun droom om mensen een plek te bieden om tot rust te komen. Dat doen ze al 16 jaar. Op de Heidepleats kun je logeren en genieten van een heerlijk ontbijt met een Fries accentje. De eigenaren richten zich naast hun bed and breakfast op de ontwikkeling van een nieuw soort abdij. Een abdij is net als een klooster een geloofsgemeenschap, maar onderscheidt zich daarvan door z’n economische zelfstandigheid.

Wakker worden heidepleats

Boeren met ontzag

Als gast van de bed and breakfast maak je geen deel uit van deze kloostergemeenschap, maar het gaat ook weer niet helemaal aan je voorbij. Het voorgeslacht van Jântsje en Jan Geuvert boert al generaties lang op deze plek. Ze zijn geworteld in de Friese bodem en genieten van de schepping. “Deze verwevenheid heeft voor ons als vanzelfsprekend geleid tot een duurzame bewerking van de wijngaard en de moestuin. Door een grote diversiteit aan bloemen en planten worden insecten aangetrokken en de bodem verbeterd.” Dat noemen ze daar in Friesland ‘boeren met ontzag’.

Thuis

Als je aankomt bij De Heidepleats stap je meteen de ontbijtruimte binnen. Die karakteriseert de huiselijke inrichting van de bed and breakfast. Hier verblijf je niet in een hotel. Hier komt je thuis. Dat gevoel heb je ook in de knusse kamer. De buitenzijde heeft een schuine wand. Door het dakraam hebben we uitzicht op de wijngaard. Een verdieping hoger zijn nog een paar kamers. Als daar gasten verblijven, deel je de fraaie badkamer. Om in de badkamer te komen, moeten je de overloop oversteken. Het risico is dat je daar blijft hangen. Er staat een gezellig zitje met een volle boekenkast.

Wakker worden heidepleats

Gevarieerd en kakelvers

Na een stille nacht zorgen de vogels voor een vrolijke start van de nieuwe dag. Het is een gekwetter van jewelste. In de verte klinken wat geluiden uit de stal. Wakker worden in de wijngaard is hier een feestje. Dat krijgt een smakelijk vervolg in de ontbijtruimte. Jântsje schotelt haar gasten een gevarieerd en kakelvers ontbijt voor, inclusief Fries suikerbrood. Na een goed begin van de dag hoeft niemand zicht te vervelen. Er is in Friesland veel te beleven. Een bezoekje aan de 11 steden ligt voor de hand, maar er is nog veel meer te doen.

Kleinschalig

Rustzoekers kunnen wandelen en fietsen, langs de weilanden en door de bossen. Sportievelingen kunnen in de buurt schaatsen en zwemmen, golven en zeilen. Voor je het weet vergeet je om op het terras van De Heidepleats te genieten van de wijnen met een stukje kaas van de eigen boerderij. Dit is een kleinschalige bed and breakfast, de plek bij uitstek om op adem te komen en de Friese wijnen te ontdekken. Sint Nicolaas ziet je graag komen. Hij is de beschermheilige van de wijnhandelaren, dus zal de gasten van De Heidepleats waarschijnlijk welgezind zijn…

Wakker worden in de wijngaard
Nij Abdij – De Heidepleats
Heide 13 – 8521 DE Sint Nicolaasga
06 3006 5107
€ 88,00 (inclusief ontbijt) voor 2 personen per nacht
8,0 – comfort
7,5 – hygiëne
9,0 – service
9,0 – locatie
9,5 – prijs-kwaliteitverhouding

Deze bed and breakfast ligt in Zuid-Friesland, dicht in de buurt van de Friese meren en Gaasterland. Het is een ideale plek om op adem te komen. Rustzoekers en liefhebbers van een actieve vakantie kunnen zich hier prima vermaken. Rondleidingen, proeverijen en winkel op het domein.

Dit is een aflevering in de serie Wakker worden in de wijngaard, waarin we verblijfsaccommodaties in Nederlandse wijngaarden bezoeken en beoordelen.

Terug naar boven