Het online domein van de Nederlandse wijn
Kirsten Abels Wijnvrouw
Nieuws - 02 september 2023

Hoe Kirsten Abels de Wijnvrouw van 2023 wordt

Kirsten Abels dingt mee naar de titel Wijnvrouw van het Jaar 2023. De organiserende stichting nomineerde haar als 4e kandidaat. Kirsten is nog maar 39 jaar oud. Toch is ze nu al een allround routinier in de wijnwereld. Het begon allemaal toen ze als puber een wijncursus volgde. Vanaf dat moment is wijn haar passie. Ze verdiende haar sporen in de gastronomie als sommelier en vinoloog. Nu gaat ze voor het diploma Magister Vini, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Als directeur van Domein Holset en aankomend voorzitter van de BOB Mergelland zet ze zich met hart en ziel in voor de Nederlandse wijn.

Naast Kirsten nomineerde de Stichting Wijnvrouw van het Jaar nog 3 andere vrouwen. Dat zijn Bregje van Valen, Margot Los en Simonette Lock. Bregje is wijninkoper, Margot sommelier en Simonette docent. De 4 vrouwen zijn stuk voor stuk prima kandidaten voor de eretitel Wijnvrouw van het Jaar 2023. Toch heeft Kirsten een streepje voor. Als directeur van Domein Holset in Lemiers (Limburg) spant ze zich enorm in voor de ontwikkeling van mousserende wijnen van Nederlandse bodem. Noem haar maar gerust de grande dame van de Nederlandse bubbels.

BOB Mergelland

Daarnaast is Kirsten sinds kort ook voorzitter van de BOB Mergelland. Dat is de vereniging van wijnboeren die in het meest zuidelijke stukje van Nederland wijnen maken, die aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Tot en met 14 september kun je stemmen op de vrouw die volgens jou deze bijzondere titel verdient. Bij de bepaling van de uitslag heb je een stevige vinger in de pap. Elk lid van de 5-koppige jury bepaalt voor 10% de uitslag. Het publiek bepaalt 50% van de uitslag. Jouw stem kan de doorslag geven.

Sommelier en vinoloog

Kirsten verdient de eretitel Wijnvrouw van het Jaar om tenminste 3 redenen. Ze is om te beginnen een vakvrouw met een berg ervaring. “Op mijn 16e werkte ik in een hotel. Daar kwam ik in aanraking met een vinoloog. Hij vertelde zó gepassioneerd over wijn, dat ik er meer van wilde weten.” Ze volgde de opleiding tot gastronoom-sommelier en vinoloog. Daarnaast studeerde ze ondernemersrecht. “In 2012 startte ik m’n eigen bedrijf: Taste by Kirsten.” Onder die vlag verzorgde ze met veel passie cursussen en proeverijen en adviseerde ze de horeca. Intussen volgt ze de hoogste wijnopleiding in Nederland, Magister Vini.

Directeur

In 2020 ging een droom in vervulling. Erik Lenferink zocht een directeur voor zijn domein in Holset. De keuze viel op Kirsten. Samen werkten ze een ondernemingsplan uit. “We kozen voor de productie van mousserende wijnen.” Daarmee kon Domein Holset zich onderscheiden. Door de recente overname van Wijnhuis Raarberg groeit Domein Holset door naar een oppervlakte van 13 hectare. Daarmee gaat de productie op termijn richting de 100.000 flessen per jaar. “De Nederlandse markt moet klaargestoomd worden voor wijn van eigen bodem. Wij geloven er in.”

Duurzaam en onderzoekend

Domein Holset onderscheidt zich onder leiding van Kirsten ook op het gebied van duurzaamheid. “Wij werken zoveel mogelijk biologisch en biodynamisch. We onderzoeken of we druiven beter en sterker kunnen maken.” Bijvoorbeeld de klassieke pinot noir. In samenwerking met KeyGene, een agro-biotechbedrijf in Wageningen, ontwikkelt Domein Holset een kloon van de pinot noir met een hogere schimmelresistentie. “Op die manier zijn we voorbereid op klimaatverandering en extremere omstandigheden.” Vind je dat Kirsten het verdient om Wijnvrouw van het Jaar 2023 te worden? Breng dan snel je stem uit!

Terug naar boven