Het online domein van de Nederlandse wijn
Agriturismo wakker worden

Agriturismo op z’n Nederlands

Het fenomeen is uitgevonden in Italië. Daar vind je maar liefst 20.000 boerderijen die zich agroturismo noemen. De eigenaren boeren niet alleen, maar bieden toeristen ook bed and breakfast aan. Een agriturismo mag zich alleen zo noemen als de boerderij nog volop in bedrijf is, bijvoorbeeld als olijf- of wijngaard. Gasten genieten ervan om daar iets van mee te krijgen tijdens hun verblijf. In Nederland bestaat zoiets ook. Van de 211 wijnbedrijven biedt pakweg 15% logies en ontbijt aan. Agriturismo op z’n Nederlands.

In Italië popten de agriturismi op toen de agrarische sector in zwaar weer verkeerde. Dat was in de jaren ’70. De boeren moesten een manier vinden om extra inkomsten te verwerven. Ze besloten om appartementen en kamers in hun boerderij te realiseren. En nu komen toeristen overval vandaan naar het Italiaanse platteland om vakantie te vieren bij een agriturismo. De financiële noodzaak is vaak niet meer aanwezig, maar de wijnboerderijen liggen op de mooiste plekjes. De combinatie tussen wijnbouw en toerisme blijkt ideaal.

Gästezimmer

Toeristen vinden het leuk om tijdens hun vakantie een kijkje in de keuken van een wijndomein te nemen. Meestal gebeurt dat in een prachtige en ook afgelegen en rustige omgeving. In 1985 verankerde de Italiaanse overheid het begrip agriturismo officieel in de wet. Veel agrarische bedrijven werden formeel agriturismo. Het succes in Italië waaierde uit over heel Europa. Nederlandse vakantiegangers kennen vergelijkbare bedrijven in Portugal en Spanje en vooral Duitsland. Vooral in de Pfalz vind je veel Weingüter mit Gästezimmer.

Nooit ver weg

In Nederland zijn er ook nogal wat wijnboeren die als nevenactiviteit een bed and breakfast runnen. Nadeel van agriturismi in Italië kan zijn dat de afgelegen logeeradressen soms alleen via onverharde wegen bereikbaar. Dat zul je in Nederland niet zo snel meemaken. De bewoonde wereld is altijd dicht in de buurt, waar je ook wakker wordt in de wijngaard. Ook in Nederland worden de beste wijnen op de mooiste plekjes gemaakt. De historische stad en het fraaie landschap zijn nooit ver weg.

Meer wijnbeleving

Met de populariteit van Nederlandse wijn neemt het wijntoerisme in eigen land toe. Voor meer wijnbeleving hoef je echt niet meer naar Italië of Duitsland. Steeds meer mensen bezoeken een wijndomein in eigen land en vinden het leuk om daar te overnachten en een kijkje in de keuken te nemen. In 2024 nemen wij je mee naar appartementen en kamers in Nederlandse wijndomeinen. We testen de bedden en proeven de wijnen. In de serie Wakker worden in de wijngaard delen we onze ervaringen.

Terug naar boven