Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie-Wilhelmus-oranje

Wilhelmus is een koninklijke oranjewijn die stiekem doet denken aan whisky

Rotterdam maakte er vandaag een groots feest van. Zo kan alleen de meest internationale stad van Nederland dat doen. Toch denk ik bij al dat spektakel nog even terug aan het knusse Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht, waar de koning vorig jaar proefde van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft. Stan Beurskens van domein Sint Martinus presenteerde daar een speciale wijn aan de jarige koning: “Natuurlijk vernoemd naar u: Wilhelmus.” Of de koning even wilde proeven. “Heel graag!”

De Wilhelmus is niet meer te koop, maar ik heb ‘m bewaard voor vandaag. Het is toch de moeite waard om uit te vogelen of Stan Beurskens dit kunstje nog een keer moet overdoen. Toen de koning vorig jaar naar de volgende culinaire hotspot wandelde, nam Máxima wat langer de tijd voor de Limburgse wijn uit Vijlen. “Is dit een desertwijn…?” Terwijl de koningin nog een slok nam, keek de koning over zijn schouder achterom. Alsof hij even wilde checken of zijn vrouw niet al te enthousiast reageerde op die oranje wijn.

Goede doel

“Dit is een orange wine en het mooie is dat al het geld naar u gaat, naar het Prinses Máxima Centrum.”  Het domein maakte zojuist bekend dat het vandaag een mooie donatie deed aan het goede doel .”Dit hadden we zonder jullie natuurlijk nooit voor elkaar gekregen.” Een oranje wijn maak je zoals je een rode wijn maakt, maar dan van witte druiven. Na het persen bewaar je het sap en de schillen een paar dagen tot een paar weken in hetzelfde vat. Dat geeft de schillen de kans om kleur en smaak mee te geven aan de schillen.

Souvignier gris

Niet elk druivenras leent zich voor het maken van oranje wijn. De souvignier gris wel. Het is een nieuw druivenras , dat wel een beetje lijkt op de pinot gris. Voor de Wilhelmus koos de wijnmaker voor 100% souvignier gris. De wijn rijpte 12 maanden op Frans eiken en verpakt in een smalle fles van 0,375 liter. Zodra de kurk van de fles gaat, heb je in de gaten dat het om een bijzondere wijn gaat. De wijn heeft de kleur van een whisky en doet in de neus en de mond ook denken aan whisky.

Gekonfijte sinaasappel

In m’n glas komen er aroma’s naar boven van gekonfijte sinaasappel en zoete appel. Ik snuif ook wat nootachtige tonen op. En een vleugje vanille. De Wilhelmus laat prachtige tranen achter in het glas. Dat vettige ‘proef’ je ook in de mond. Het gekonfijte fruit gaat hand in hand met amandel en karamel. De afdronk heeft een gemiddelde lengte. Noem dit maar een plezierig stevige wijn. Hij is breed inzetbaar als begeleider van gerechten. Stan mag vaker zo’n oranje wijn maken! Als de opbrengst niet voor het goede doel is, kan de wijn ook betaalbaar zijn. Ik kijk ernaar uit.

Proefnotitie 4 nederlandsewijngids

Wijn: Wilhelmus
Domein: Sint Martinus

Druiven: souvignier gris
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 14,0%
Prijs: € 50,00 (uitverkocht)

Terug naar boven