Het online domein van de Nederlandse wijn
Nieuws - 29 april 2022

Wilhelmus op het culinaire plein is pure promotie voor Nederlandse wijn

Koningsdag is voorbij. Maastricht geniet nog na van een bourgondisch en uitbundig feest. De koninklijke familie kreeg de kans om te proeven van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft. Stan Beurskens presenteerde op het culinaire Onze Lieve Vrouweplein een speciale wijn aan de jarige koning en zijn familie: “Natuurlijk vernoemd naar u: Wilhelmus.” En vanzelfsprekend wilde de koning even proeven: “Heel graag!” Toen de koning naar de volgende culinaire hotspot wandelde, toonde koningin Máxima nog net iets meer interesse: “Is dit een dessertwijn…?”

“Dit is een orange wine en het mooie is dat al het geld naar u gaat, naar het Prinses Máxima Centrum.” Terwijl de koningin nog een slok nam, keek de koning over zijn schouder achterom. Alsof hij even wilde checken of zijn vrouw niet al te enthousiast reageerde op die verrukkelijke Nederlandse wijn.

Orange wine

De Wilhelmus is gemaakt van de populaire souvignier gris, die een forse impuls geeft aan de opmars van nieuwe druivenrassen. Ook in Frankrijk. Een orange wine maak je zoals je een rode wijn maakt, maar dan van witte druiven. Tijdens het fermenteren scheid je de schillen niet van de most. Daardoor krijgen de schillen de kans om kleur en tannines af te geven.

12 maanden

De Wilhelmus rijpte 12 maanden op Frans eiken. Het is een krachtige wijn geworden met tonen van gekonfijte sinaasappel. De Wilhelmus heeft een stevige structuur en is daarom breed inzetbaar bij allerlei gerechten. De bijzondere aandacht voor de wijnbouw in Limburg tijdens Koningsdag en de positieve reacties van de koninklijke familie zij weer een opsteker voor de Nederlandse wijn.

Leef Maastricht

Wijngaard Sint Martinus doneert de opbrengst van de verkoop van de Wilhelmus aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Dat is de missie van het centrum. Met de donatie wil Sint Martinus het motto ‘Leef Maastricht’ van Koningsdag 2022 onderstrepen. De Wilhelmus is te bestellen via de webshop van Sint Martinus.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven