Het online domein van de Nederlandse wijn
Pinot Gris rosé

Wat deze Pinot Gris Rosé uit Noorbeek zo machtig prachtig maakt

Noorbeek werd in 2019 door Elsevier uitgeroepen tot het mooiste dorp van Limburg. Het ligt verstopt in het dal van de Noor, ingepakt door groene heuvels. Er wonen pakweg 1100 mensen. Het bescheiden Norbik ontpopt zich als een heus wijndorp. Dat is onder andere te danken aan Peter Peters en Pierre Gubbels de gepensioneerde ondernemer die verzot is op zijn dorp en op lekkere wijn. Het idee om een wijngaard aan te planten ontstond in 2004 in de dorpskroeg. “Dat leek ons leuk. Een mooie aanwinst voor het dorp.” En nu staat de Pinot Gris Rosé 2021 voor onze neus.

De druiven voor deze bijzondere zomerwijn komen uit wijngaard Op gen Heugde. Dat is het eerste project van de vrienden uit de kroeg. In 2009 kwam daar wijngaard Noordal bij. “Inmiddels heb ik 4 wijngaarden”, vertelt Pierre. Hij deed een stap naar voren toen de vrienden een stapje terug deden. “Het is allemaal niet zo groot. In totaal gaat het om 1,8 hectare en een opbrengst van ongeveer 3000 flessen. Ik kan doorgroeien naar 3 hectare.” Het hoofdkwartier van het wijndomein staat in het hart van de dorpskern, pal naast de Sint Brigidakerk. In de oude bedrijfspanden van Pierre.

Geen concurrenten

Hij is trots op de wijncultuur in Noorbeek en de rest van Zuid-Limburg. Pierre is zuinig op de goede contacten met andere wijnhuizen, zoals de Apostelhoeve en Domein Holset. “We moeten elkaar helpen en niet  beconcurreren. De streekwijnen worden steeds populairder, dus we verkopen ze toch wel. Mijn wijnen raken altijd uitverkocht.” De wijnen van Heerenhuys d’r Pley staan op de kaart van gerenommeerde restaurants. “Ze worden steeds beter. Enerzijds omdat de stokken ouder worden, maar ook omdat we steeds meer leren. Ja, van een hobby is het inmiddels toch een serieus bedrijf geworden.”

Roze schil

Dat de wijnen steeds beter worden, proef je ook in deze Pinot Gris Rosé 2021. Pierre verwacht dat de prijzen van de Limburgse wijnen daarom de komende jaren nog wel omhoog gaan. “Vroeger waren ze in verhouding te duur, gelet op de kwaliteit. Maar die is de laatste jaren enorm toegenomen. We maken met z’n allen mooie wijnen.” Dat proef je terug in deze rosé. Hij is niet gemaakt van een blauwe, maar van een witte druif. Daar moeten de puristen maar even overheen stappen. De rijpe pinot gris heeft een roze schil. Daarom is de kleur toch zalmroze, maar wel heel erg licht.   

Fris en krachtig

Ik snuif aroma’s op van meloen, nectarines, perzik en heel in de verte zit wat rood fruit verstopt. Er hangt ook iets kruidigs in de lucht, rozemarijn en tijm. Het mondgevoel is fris, sprankelend en tegelijk krachtig en vol van smaak. Het tropische fruit komt terug. Ik proef ook honing. In de mooie afdronk komt het rode fruit bovendrijven. Het aanwezige bittertje geeft de wijn wat spanning. De Pinot Gris Rosé 2021 rijpte 3 maanden op eikenhout. Dat geeft hem z’n complexiteit. Dit is een machtig prachtige rosé, lekker bij pasta met tomaat en vis of iets uit de Aziatische keuken. Hij is misschien nog verkrijgbaar bij de lokale winkeliers in Noorbeek en in elk geval online bij Goesting.

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Gris Rosé 2021
Domein: Heerenhuys d’r Pley

Druif: pinot gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,4%
Prijs: € 25,00

Terug naar boven