Het online domein van de Nederlandse wijn
Noorbeek
Nieuws - 13 september 2021

Goud voor Nederlandse Chardonnay Barrique 2020 uit Noorbeek

Goed nieuws! De proevers van de internationale wijncompetitie Mundus Vini bekroonden de Chardonnay Barrique 2020 van Heerenhuys d’r Pley uit Noorbeek met een gouden medaille. Dat komt niet als een donderslag bij heldere hemel. De Chardonnay Barrique 2018 was vorig jaar goed voor zilver. Nu scoorde de Nederlandse Chardonnay maar liefst 91 van de 100 punten. Het slechte nieuws: deze gouden wijn is inmiddels helemaal uitverkocht.

Mundus Vini is een van de grootste Europese competities voor kwaliteitswijnen. Het is een initiatief van de uitgever Meininger. In 2001 werd de 1e editie gehouden. Dat was meteen een groot succes. Voor deze competitie proefden 120 wijnexperts uit de hele wereld 4500 wijnen uit 35 landen. Daarvan bekroonden zijn 36 wijnen met de hoogste en zeldzame onderscheiding Grand Gold, 971 met Gold en  811 met Silver.

Wijndorp

Noorbeek is een dorp met pakweg 1100 inwoners. Het kleine dorp ontpopte zich in de afgelopen jaren met 7 wijngaarden als een echt wijndorp.  De wijnboeren kozen met lef voor grote klassiekers. In Noorbeek maken zij prachtige wijnen van de witte chardonnay, pinot gris en sauvignon blanc en de rode cabernet sauvignon en pinot noir. De zuidelijke hellingen rond het dorp worden maximaal benut.

Vader en zoon

De ondernemer Pierre Gubbels leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van wijndorp Noordbeek. Samen met zijn zoon Joep Gubbels. De aanplant van Wijngaard Noordal met 800 stokken chardonnay betekende de start van Wijndomein Heerenhuys d’r Pley . Inmiddels runnen vader en zoon 4 wijngaarden. Wijngaard Noordal is goed voor de productie van 600 flessen per jaar. De wijngaard ligt op de route van Mheer naar Noorbeek, maar is vanaf de weg niet te zien.

Volmondig

Heerenhuys d’r Pley omschrijft de Chardonnay Barrique 2020 zelf als een volmondige wijn met smaken van citrus en lychee. De internationale jury van Mundus Vini ontdekte in de wijn aroma’s van gedroogde vruchten, wit fruit en tonen van eikenhout. De wijn is redelijk complex en heeft bewaarpotentieel. Het is slechts een enkeling gegeven zelf de proef op de som te nemen…

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven