Het online domein van de Nederlandse wijn
Witte Ros 2021

Tukkers maken in Tubbergen met Witte Ros 2021 een strakke en stuivende wijn

Deze wijn is een product van drie ambitieuze Tukkers in Tubbergen. Hun droom begon in 2017 met de aankoop van een bestaande wijngaard in Wierden. “2018 was ons tweede jaar. Dat was een cadeautje. Daar hebben we mooie prijzen mee behaald. En dan sta je er meteen goed op,” vertelt Rob Kleinsman. Inmiddels beschikt hij samen met zijn maatjes Robert Spenkelink en Jeroen Ziel over wijngaarden in Wierden, Geesteren en Hengeveld, samen goed voor 6,5 hectare. Daar maken ze een serie mooie wijnen, waaronder deze Witte Ros. “Onze wijnen komen het meest tot z’n recht in combinatie met gerechten.”

De wijngaard in Wierden bleek te klein voor de ambities van het trio, beter bekend als De Wijnmakers. Eind 2022 openden ze een restaurant en opleidingscentrum in Geesteren, tussen de wijngaarden. “Het gaat vooral om de beleving. Van a tot z kunnen we het productieproces hier laten zien en ook gerechten serveren die passen bij onze wijnen.” De Wijnmakers produceren nu al 18.000 flessen wijn per jaar. Met de nieuwste aanplant erbij worden dat er pakweg 30.000. “Het is niet dat we zo graag meer hectares willen hebben. Als we het met 2 hectare hadden kunnen redden, was het ook goed geweest. Maar de vraag is leidend.”

Slipstream

Het aantal wijngaarden in Twente groeit. Niet zo gek, want in deze regio kunnen de druiven prima rijpen. De temperatuur en het aantal zonuren in de Achterhoek en Twente zitten in de slipstream van Limburg. Dat zorgt ervoor dat het aantal wijngaarden in Twente groeit. De Wijnmakers willen anderen in de regio op sleeptouw nemen. “Wij gaan geen officiële studie aanbieden”, benadrukt Rob. “Je moet meer denken aan workshops over het telen van druiven voor de wijnproductie. Boeren worden nu verguisd. Ze gaan op zoek naar alternatieven. Duurzame wijnbouw is zo’n alternatief!”

Veelbelovend

De wijn huist in een zware fles. Op het etiket prijkt een gestileerde kop van een paard met wapperende manen.  De Witte Ros 2021 is gemaakt van de nieuwe druivenrassen johanniter en cabernet blanc. De wijn is strogeel van kleur. Hij is een tikkie stuivend. Ik snuif aroma’s op van appel en meloen, mandarijn en perzik en een paar druppeltjes citroen. Op de achtergrond bespeur ik wat groene kruiden en de geur van gemaaid gras. De aroma’s die ik opsnuif zijn veelbelovend. In de mond is de wijn ietsjes vlakker en minder uitgesproken.

Mild kruidig

De Witte Ros is een frisse en strakke wijn. De brede range aan fruitsmaken krijgt gezelschap van een beetje groene paprika en selderij. Hij is mild kruidig. In de verte proef ik iets van mint en tijm. De afdronk heeft een mooie lengte. Deze Witte Ros is nu op dronk. Hij is breed inzetbaar en komt goed uit de verf in combinatie met vis en wit vlees, maar kan het ook prima vinden met zachte geitenkaas of een borrelplankje. De wijnen van De Wijnmakers gaan als zoete broodjes over de toonbank. Bestel de Witte Ros 2021 snel, bijvoorbeeld bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 4

Wijn: Witte Ros 2021
Domein: De Wijnmakers
Druif: johanniter en cabernet blanc
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11%
Prijs: € 13,59

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven