Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnmakers Twente
Nieuws - 05 augustus 2022

De Wijnmakers timmeren aan de weg en zetten wijndorp Tubbergen in de steigers

Drie wijnmakers uit Twente zeggen hun baan in de horeca op. Ze storten zich helemaal op de productie en verkoop van wijn. Dat doen ze vanuit een nieuw en fraai hoofdkwartier in Geesteren, gemeente Tubbergen. Onder datzelfde dak openen ze een opleidingscentrum en een restaurant. “In oktober gaat het gebeuren”, vertelt een trotse Rob Kleinsman. “Het gaat vooral om de beleving. Van a tot z kunnen we het productieproces hier laten zien en ook gerechten serveren die passen bij onze wijnen.”

Het wijnavontuur van Rob Kleinsman (39), Robert Spenkelink (33) en Jeroen Ziel (33) begon in 2017. Toen namen ze midden in het groeiseizoen Wijngaard Baan in Wierden over. “Dan kun je niet zoveel meer doen. 2018 was ons 2e jaar. Dat was een cadeautje. Daar hebben we mooie prijzen mee behaald. Dan sta je er meteen goed op.” Inmiddels beschikken De Wijnmakers op de locaties in Geesteren, Hengevelde en Wierden over 6,5 hectare aan wijngaarden. Daar komt in 2023 nog 3,5 hectare in Holten bij. “En dan is het goed.”

Van horeca naar particulier

De marketing van De Wijnmakers was tot 2020 gericht op de horeca. “Door Corona moesten we switchen naar de verkoop aan particulieren.” Dat was een ingrijpende omschakeling, maar het pakte goed uit. De culinaire proeverijen van de horecamannen trekken veel publiek. “Dat kunnen we hier verder uitwerken. Wij houden ervan om de potentie van wijnen maximaal uit de verf te laten komen. Daarom komen onze wijnen het meest tot z’n recht in combinatie met gerechten. Wij komen alle drie uit de horeca. Dat is dus gesneden koek voor ons.”

Wijndorp Tubbergen

Op dit moment produceren De Wijnmakers pakweg 18.000 flessen wijn per jaar. Dat worden er straks veel meer. “Het is niet dat we zo graag meer hectares willen hebben. Als we het met 2 hectare hadden kunnen redden, was het ook goed geweest. Maar de vraag is leidend.” De wijnen van het ene jaar zijn op, voordat die van het nieuwe jaar in de fles zitten. “Dit wordt het centrum van de Tubbergse wijn. Straks hebben we hier in de omgeving 4 wijngaarden. Nederland krijgt er een wijndorp bij.” Rob verwijst naar de andere nieuwe domeinen in de gemeente Tubbergen.

BOB

Het is duidelijk dat de wijnbouw in Overijssel en met name Twente een opmars beleeft, want niet alleen De Wijnmakers timmeren aan de weg. Het aantal hectare groeit. Er kwamen de afgelopen 3 jaar nieuwe wijndomeinen bij in Geesteren, Langeveen en Oldenzaal. Opgeteld komt het aantal hectare in het land van de Tukkers nu uit op ongeveer 25 hectare. In Bentelo zit bovendien Neerlands Wijnmakerij, die voor een groot aantal domeinen binnen en buiten Twente de wijnen maakt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bevestigde dat er een BOB-aanvraag voor wijnen uit Twente in voorbereiding is.

Opleidingscentrum

De Wijnmakers dromen ervan om deze ontwikkeling een zetje in de goede richting te geven. Op de bovenverdieping van het hoofdkwartier in Geesteren starten ze een opleidingscentrum. “Wij gaan geen officiële studie aanbieden”, benadrukt Rob. “Je moet meer denken aan workshops over het telen van druiven voor de wijnproductie.” Het lijkt erop dat daar markt voor is, want steeds meer boeren kijken met belangstelling naar de wijnbouw. “Boeren worden nu verguisd. Ze gaan op zoek naar alternatieven. Als je aan duurzame wijnbouw doet, is dat een goed alternatief.”

Zweigelt

De 3 ambitieuze wijnmakers produceren hun wijnen zo duurzaam mogelijk, zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Sinds dit voorjaar telen ze naast hun nieuwe en resistente druivenrassen ook de klassieke Zweigelt. “Dat is een erg interessant ras. Ik denk dat we er mooie wijnen van kunnen maken. Met het klimaat zoals we dat nu hebben moet het kunnen”, denkt Rob. “Nog een beetje meer zon zou helpen.”  De plannen van het trio moeten de Nederlandse wijnbouw weer een stapje verder brengen. “Het moet helemaal uit de hobbysfeer komen. Hier en daar is dat nog zo.”

Terug naar boven