Het online domein van de Nederlandse wijn
Schouwen-Druiveland Blanc 2020

Schouwen-Druiveland Blanc 2020 is een fruitige en frivole Zeeuwse blend

Limburg presenteert zich als de wijnprovincie van Nederland. En terecht. Maar verkijk je niet op Zeeland! In deze Schouwen-Druiveland Blanc 2020 proef je dat het terroir van de provincie de wijnbouw omarmt. Dankzij de invloed van de zee. Druivenstokken houden niet van natte voeten en zijn daarom blij met de bodem van klei en zand. De druiven zelf aanbidden de zon. Die schijnt in Zeeland vaker dan in de rest van het land. Druiven houden niet van vocht. De zeewind waait ze droog. En druiven haten late nachtvorst. De zee tempert de koude en zorgt ervoor dat nachtvorst in de bloesemperiode amper voorkomt.

Zeeland is een provincie met enorm veel potentie als het gaat om wijnbouw in Nederland. Dat hebben de wijnboeren goed in de smiezen. In de afgelopen jaren is het aantal hectares aan wijngaarden in de provincie fors gegroeid, maar een van de eersten die wijnstokken in de Zeeuwse bodem plantte, was Johan van de Velde. Inmiddels runt de wijnboer een uit de kluiten gewassen wijnbedrijf even buiten Dreischor, een prachtig en beschermd ringdorp op Schouwen-Duiveland. Vanaf 700, toen de schorren nog onbedijkt waren, graasden hier de schapen.

Zeeuwse keuken

Het verhaal van Wijnhoeve De Kleine Schorre begon in 2001. Inmiddels beslaan de wijngaarden pakweg 12 hectare met ruim 54.000 wijnstokken. Dat is goed voor een productie van 80.000 flessen witte en mousserende wijn per jaar. Er zijn maar een paar wijndomeinen in Nederland groter dan dit Zeeuwse bedrijf. Johan van de Velde koos bij de aanplant voor druiven die matchen met de Zeeuwse keuken: auxerrois, pinot blanc, pinot gris en rivaner (müller-thurgau). Vandaag proef ik de Schouwen-Druiveland Blanc 2020. .

Balans

De pinot blanc is een belangrijke druif voor De Kleine Schorre. Johan van de Velde zorgt voor de balans door 10% van een andere druif aan de wijn toe te voegen. Die keuze verschilt per jaar. In 2020 voegde hij de pinot gris toe. De blend is strogeel van kleur. Kraakhelder. Ik snuif mooie aroma’s op van rijpe appel en peer, maar ook van exotisch fruit: abrikoos en een klein beetje ananas. Iets verder op de achtergrond ruik ik een vleugje citrus en de geur van gras.

Strak en smaakvol

Deze Schouwen-Druiveland Blanc 2020 is lekker fruitig en sappig. Hij tintelt op je tong. Ik proef het fruit van eigen bodem en de meer exotische tonen. De wijn heeft een lichte kruidigheid. Ik proef tuinkruiden en iets verder weg ook wat groene paprika. De afdronk heeft een mooi bittertje, dat zich op een heel natuurlijk manier mengt met iets van citrus. Een pinot blanc kan soms wat kleurloos zijn, maar deze is lekker strak en smaakvol. Hij doet niet beslist niet onder voor de Pinot Blanc uit de Elzas. Deze Zeeuwse variant is wat frivoler en frisser. Met mooie zuren.

Niet te zuinig!

Kortom, Johan van de Velde maakte een sprankelende wijn, die prima voor de dag komt als aperitief of in combinatie met een salade, haring of een pannetje Zeeuwse mosselen. Het is een dikke streep onder de potentie van wijnprovincie Zeeland. Niet te zuinig!

Proefnotitie 5

Wijn: Schouwen-Druiveland Blanc 2020
Domein: Wijnhoeve De Kleine Schorre
Druif: pinot blanc en pinot gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 17
,95

Terug naar boven