Het online domein van de Nederlandse wijn
Auxerrois

Auxerrois

De genetische vingerafdruk van de auxerrois bewijst dat het een kruising is tussen de gouais blanc en pinot noir. Daarmee is de witte druif een zusje van de chardonnay. Die heeft namelijk dezelfde voorouders. De gouais blanc is een onbekende maar belangrijke druif. Zij is ook de stamvader van andere bekende druivenrassen, zoals de riesling.

Synoniemen
De auxerrois heeft veel alternatieve namen. Daarvan is auxerrois blanc misschien wel de bekendste. De toevoeging blanc is er om verwarring te voorkomen. In de wijnregio Cahors noemen de Fransozen namelijk de blauwe malbec ook auxerrois. Een andere bekende alternatieve naam is pinot auxerrois.

Herkomst
De roots van de auxerrois liggen in Elzas-Lotharingen. Soms lees je dat de naam van de druif verwijst naar de Franse plaats Auxerre. Dat is niet logisch. In de wijde omtrek van Auxerre is geen spoor van de auxerrois te vinden. Het ligt veel meer voor de hand dat de naam verwijst naar Auxois. Dat is een oude benaming voor de Elzas. In deze wijnregio in het oosten van Frankrijk kom je relatief veel auxerrois tegen. Er staat 2.500 hectare. Ze is daar belangrijk voor de productie van de mousserende Crémant d’Alsace. De druif kom je ook tegen in Duitsland en Luxemburg en steeds vaker in de Nieuwe Wereld. Ze krijgt ook voet aan de grond in België en Nederland.

De wijngaard

Het zijn vooral wijngaarden in Limburg die auxerrois aanplanten. Ze doet het goed op de lössbodem. Er staat in Nederland pakweg 25 hectare van de druif. Dat is met name te danken aan adviezen uit Luxemburg. De auxerrois is een kleine druif, die zich goed thuis voelt in ons koele klimaat. Ze is vroeg rijp en heeft minder warmte en zon nodig. De wijnstok kan redelijk goed tegen vocht. Daarom kun je haar aanplanten in lager gelegen wijngaarden.

De kelder

Buitenlandse wijnboeren maken amper monocépages van de auxerrois. Ze bevat soms koolachtige aroma’s en die zijn niet populair. Daarom kom je de haar naam nauwelijks tegen op een etiket. Meestal verdwijnt ze in een blend. Met haar favoriete vriendje pinot blanc. Daarover informeert het etiket je maar zelden. De Auxerrois is een droge en strakke witte wijn.

Rijping
De erveringen met rijping op houten vaten zijn niet positief. De typische eigenschappen van de auxerrois komen het best uit de verf door rijping in tanks van roestvrij staal.

Het glas

De kleur van de Auxerrois is bleekgeel. Bijna wit. Hij staat bekend als een vlakke wijn met weinig zuren. Dat is een vooroordeel. Hij heeft milde zuren en is bescheiden. Het terroir heeft invloed op de smaak. In noordelijke streken bevat hij aroma’s van appel en peer, bloemen en (gedroogd) gras en lichte kruiden. Soms snuif je ook iets van witte chocolade op. De smaak is fris en fruitig, vol en sappig. In de afdronk zit meestal een klein bittertje. De Auxerrois is een lichte en zachte wijn met 11 tot 13% alcohol. Het is een wijn die je jong moet drinken.

De combinatie

De meeste wijnen van auxerrois kun je prima drinken als aperitief of op een terras. Hij combineert heel goed met gerechten die je tegenkomt in de Elzas, zoals quiche en zuurkool. De wijn doet het ook prima in combinatie met gerechten met asperges of vis.

De keuring

Misschien is de auxerrois wel de druif van de Nederlandse wijngaarden beneden de grote rivieren. Hun wijnen doorstaan met glans de vergelijking met de buitenlandse concurrentie. Het lijkt erop dat de eigenschappen van de druif in onze omgeving beter naar boven komen.

Producenten
Mooie wijnen: Domaine Salamander (Eyserheide), Hoeve Nekum (Maastricht), Landgoed Overst (Voerendaal), Domein De Wijngaardsberg (Ulestraten) en Wijngoed Thorn (Thorn). Topwijnen: Apostelhoeve (Maastricht) en De Kleine Schorre (Dreischor).

Terug naar boven