Het online domein van de Nederlandse wijn
Fruitige wijn Frysling

Proef het zonnige zuiden in fruitige wijn van Frysling uit het hoge noorden

Dat ze in het hoge noorden wijn kunnen maken, wisten we al langer. Douwe en Jantiene Broersma doen hun kunstje sinds 2009. Toen gingen de eerste stokken de Friese bodem in. In de jaren daarna veroverden ze jaar in jaar uit een plekje tussen de toppers van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Dat is dit jaar niet anders. Twee bubbels van Frysling scoorden een gouden en twee stille wijnen een zilveren medaille, waaronder de fruitige droge wijn uit 2021. Dat is echter niet dezelfde als de fruitige wijn uit oogstjaar 2020 die we vandaag proeven.

De stille wijnen van Frysling hebben geen naam. Dat is soms verwarrend. Douwe en Jantiene komen elk jaar met een fruitige droge en een volle droge witte wijn. Maar de blend in die 2 flessen is niet standaard. De fruitige wijn van oogstjaar 2020 is een blend van johanniter en solaris, terwijl die van 2021 een feestje van solaris en souvignier gris is. Fruitig en vol lopen een beetje door elkaar. Het lijkt erop dat de wijnmakers van Frysling elk jaar een andere blend maken. Bepalend is de kwaliteit en de smaak van de druiven. Elk oogstjaar is uniek.

Mooi keuzepalet

Rode wijn maken Douwe en Jantiene alleen bij hoge uitzondering, zoals in het topjaar 2018. In de regel maken ze naast hun witte wijnen ook een rosé en mousserende wijnen. De blauwe cabernet cortis, cabernet noir en pinotin gebruiken ze voor een blanc de noir – een witte wijn van blauwe druiven, en hun bubbels. Dat zorgt ervoor dat de wijngaard in Twijzel elk jaar een mooi keuzepalet aan Friese wijnen oplevert. En daar kunnen Douwe en Jantiene trots op zijn. De medailles zijn mooi meegenomen, maar goede wijn behoeft geen krans.

Solaris en souvignier gris

De fruitige wijn van solaris en souvignier heeft een licht kleurtje. Groengeel. Als je de noordelijke nuchterheid even aan de kant zet, zou je de aroma’s stuivend kunnen noemen. Ze dansen enthousiast het glas uit. Ik snuif behoorlijk rijp fruit op. Appel en peer en ook kiwi en meloen. In de verte ontdek ik ook wat rozemarijn en tijm. Het mondgevoel van deze wijn is fruitig en vol en tegelijk ook tintelend strak. Zonder de zuurtjes zou het een logge wijn zijn. In de smaak komt het fruit terug. Ik proef weer tropische tonen: rijpe kiwi en in de verte zelfs een vleugje rijpe banaan. En rozijnen.

Frysk

Ook in de smaak bespeur ik tuinkruiden: munt. De fruitige wijn heeft prominente bitters. Dat geeft de wijn spanning, maar je moet er van houden. Serveer ‘m op 10-12°C. Hij matcht goed met een bordje overheerlijke asperges of een vegetarische risotto. De blend van 2020 is inmiddels uitverkocht. Zo gaat dat met goede Nederlandse wijn. Die van 2021 met solaris en souvignier gris is verkrijgbaar bij Nederlandse Streekwijnen en gaat door het leven als volle droge witte wijn. Om het ingewikkeld te maken. Misschien moeten Douwe en Jantiene toch maar eens chique en unieke namen verzinnen voor hun pareltjes. Yn it Frysk fansels.

Proefnotitie 3

Wijn: Fruitige droge witte wijn 2020
Domein: Frysling
Druif: solaris en souvignier gris
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 16,97
(2021)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven