Het online domein van de Nederlandse wijn
Frysling proefnotitie fries fruitig nederlandse wijn dutch wine

Friese en fruitige knipoog van De Frysling

De Frysling presenteerde zich als de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Foutje, bedankt! Er gaat namelijk niets boven Groningen. Op de wierde van Groot Maarslag ligt wijngaard Hof van ’t Hogeland. Maar op 53°NB ligt de Frysling natuurlijk wel in het hoge noorden. Dicht in de buurt van de Waddenzee. In de beschutting van de Friese Wouden. De wijngaard is er sinds 2009. Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen in 2018 won De Frysling 3 zilveren en 3 bronzen medailles. Goed om uitgeroepen te worden tot beste wijngaard van Nederland.

De naam van de wijngaard is een samenvoeging van Fryslân en riesling. Het fraaie etiket op de fles voor onze neus onderstreept die Friese identiteit. Er staat een kievit op, de weidevogel waar de Friezen goede sier mee maken. De intentie van Douwe en Jantiene Broersma was om elk jaar een nieuw etiket te ontwerpen. Maar dat idee lieten ze los. De kievit is inmiddels het herkenbare beeldmerk van de Frysling. En dan is er nog die verwijzing naar de riesling. Ik ben razend nieuwsgierig. Hebben de wijnen echt een link met de koningin van de druiven?

Groene appel en perzik

Deze wijn is een blend van de johanniter en de solaris, twee nieuwe druivenrassen. De johanniter heeft de genen van de riesling. Hij is wat vriendelijker. Iets minder zuur en wat zachter. En de solaris heeft de fruitigheid van de chardonnay. De blend van dit duo komt in deze wijn heel goed uit de verf. De Frysling maakte een mooie en zuivere wijn met aroma’s van groene appel en perzik. In de verte snuif ik ook wat gras op. Ik proef iets van butterscotch en honing. De wijn voelt in de mond een beetje vettig. Dankzij de solaris. Hij doet daarin denken aan een volle chardonnay. In de afdronk bespeur ik een klein pepertje.

Asperges met zalm

Kortom, deze fles is de moeite waard. Een Friese en fruitige wijn met karakter. Plezierig strak. En mooi in balans. De knipoog naar de riesling en ook de chardonnay is subtiel. Nederlandse wijnen van nieuwe druivenrassen hebben een eigen karakter. De vergelijking met klassieke rassen hebben ze niet nodig. Maar het helpt fans van klassieke rassen misschien over de drempel. Dit is een wijn om niet te missen. Heerlijk in combinatie met een gerecht met asperges en zalm.

Score proefnotitie 4

Wijn: De Frysling – Johanniter en solaris (2019)
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 12,00

© Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven