Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijn Zonder Naam

De Frysling maakte in het hoge noorden een lekkere en lichte Wijn Zonder Naam

Doe ‘ns gek. Er staat een Wijn Zonder Naam uit Egypte voor m’n neus. Echt waar. Egypte is namelijk niet alleen de naam van het land van de farao’s, maar ook van het buurtschap waar Douwe en Jantiene Broersma wonen. Ergens in het hoge noorden van Friesland runnen zij een keurige wijngaard van 1,5 hectare, de Frysling. In plaats van Pyramides vind je er pingo’s. Beter gezegd: pingo ruïnes. Dat zijn eeuwenoude heuvels, ooit opgestuwd door het ijs.

Op de vruchtbare zandgronden van de Friese Wouden teelt de familie Broersma 6 nieuwe druivenrassen: de witte johanniter, souvignier gris en solaris en de blauwe cabernet cortis, cabernet noir en pinotin. Vanwege de noordelijke ligging waagden de Broersma’s zich niet aan het maken van rode wijn. Maar toen kwam 2018. Dat buitengewone jaar was aanleiding om het er toch een keertje op te wagen. Het resultaat is te koop op het domein.

Beste wijngaardeniers

Maar de corebusiness van de Frysling blijven de stille en mousserende wijnen in rosé en wit. En daarmee maakt de wijngaard goede sier. In 2018 schaarden Douwe en Jantiene zich onder de beste wijngaardeniers van België en Nederland. En met hun witte en mousserende wijnen slepen ze regelmatig medailles in de wacht bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. De Frysling heeft in relatief korte tijd een goede reputatie opgebouwd.

Nuchterheid

Het fraaie etiket van deze wijn verklapt niet zo heel erg veel over de inhoud van de fles. Heeft de wijn een naam? De makers noemen gewoon een volle droge witte wijn. Is dat Friese nuchterheid? Er gingen 2 nieuwe druivenrassen in de tank voor deze Wijn Zonder Naam: solaris en souvignier gris. Maar wat is het oogstjaar? Ik vermoed 2019, maar heb dat niet van het etiket. Deze jaargang is inmiddels uitverkocht, maar gelukkig is die van 2020 nog verkrijgbaar. De kleur van de wijn is strogeel. Dat is in de blanke fles meteen goed te zien.

Haagse Hopjes

De stille wijnen van de Frysling hebben een schroefdop. In dit geval is het oranje boven. Na het losdraaien snuif ik vooral aroma’s van wit fruit op. Appel en peer. En ook wat steenfruit. Abrikoos. Ik ruik frisse bloesems. Het mondgevoel is fris en sprankelend. En een beetje vettig. Ik ervaar nu ook aroma’s van perzik en pruim. En op de achtergrond een vleugje honing en iets dat in de verte doet denken aan Haagse Hopjes. Boterachtig met een vleugje karamel. De wijn heeft een volle en zachte afdronk met een piepklein bittertje.

Licht

De Wijn Zonder Naam is een charmante en  lichte wijn, die pronkt met z’n frisse zuren. Daarin proef je het noorden! Hij drinkt lekker weg en is prima gezelschap in z’n eentje, maar matcht uitstekend met asperges of een vegetarische risotto. Een prima wijn van Friese bodem, die je maar beter binnen handbereik kan hebben. De dop kan best nog een paar jaar blijven zitten. Bestellen!

Proefnotitie 4

Wijn: Volle droge witte wijn van de Frysling
Druiven: solaris en souvignier gris
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 16,39

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven