Het online domein van de Nederlandse wijn
Rosé En Passant

De Rosé van En Passant is een eigenzinnige en stevige variant

Er lopen in Nederland nogal wat lieden rond die ooit en passant een wijndomein begonnen. Het was in den beginne bedoeld als bijzaak, een nevenactiviteit.  En meer niet. Maar het liep uit de hand. Het werd serieus. Eén van die lieden is André Vink. Hij noemde zijn domein voor de zekerheid nog En Passant, alsof hij wilden zeggen: “Het is niet meer dan een hobby. Echt waar!” Tussen de bedrijven door vertroetelde hij z’n druiven. Naast het runnen van een minicamping. Inmiddels maakt hij serieuze wijnen. Een daarvan is deze Rosé .

Een paar maanden geleden preseteerde André het samen met Stan Beurskens zelfs om 876 flessen met bubbels in de Oosterschelde te laten zakken. Het is de bedoeling om ze daar 15 maanden lang zwevend in het Zeeuwse water te laten rijpen. “Het is best spannend om 75.000 euro aan bubbels in de zee te laten zakken”, bekende André toen. Het tekent zijn ambitie. En anderhalve maand geleden breidde hij zijn wijngaard uit. Dit is niet en passant iets met wijn doen. Nee, wat in 2005 begon als een experiment met het planten van 60 druivenstokjes is inmiddels business.

Terroir

Wijndomein En Passant staat ergens midden in de polder van Zuid-Beveland, aan de Weltevredendijk in Driewegen. Na het realiseren van de minicamping en een paardenstalling, bleef er nog een stuk braakliggend land over. Daar besloot André een wijngaard aan te leggen. Het terroir is prima in de polder die ook wel het Toscane van Nederland wordt genoemd. De temperatuur is er iets hoger dan in de omgeving. “De druivenstokken staan in een beschutte polder en hebben daardoor weinig last van de harde wind.” En de bodem is kalkrijk.

Zeker Zeeuws

Dat de Rosé van En Passant van de eerste tot de laatste druppel een streekproduct is, garandeert het keurmerk op de achterkant van de fles: Zeker Zeeuws. “Bij iedere slok proef je de regio”, aldus André. De Rosé heeft een lichtrode kleur, donkerder dan je verwacht van een rosé. Ik snuif aroma’s van rood fruit op. En de geur van bloemen. Rozen vooral. Het mondgevoel doet denken aan een fruitige en lichtvoetige rode wijn. Ik proef framboos en kersen en een klein aardbeitje. En iets kruidigs. Met een piepklein pepertje.

Stoer

De afdronk heeft een mooie lengte. Deze wijn heeft niet de sprankelende frisheid van een rosé. Hij heeft wat meer body en structuur. Komt dat omdat hij is gemaakt van de regent? Dat het geen typische rosé is, betekent niet dat het geen zomerwijn is. Noem de Rosé van En Passant maar een eigenzinnige en stevige variant, die goede maatjes is met zilte zaligheden uit Zeeland. En als aperitief komt hij ook prima voor de dag. Hij is verkrijgbaar op het domein en bij diverse adresjes op Walcheren en Zuid-Beveland.

Proefnotitie 3

Wijn: Rosé 2021
Domein: En Passant

Druif: regent
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 9,50

Terug naar boven