Het online domein van de Nederlandse wijn
Brut de Mer
Nieuws - 26 mei 2023

Wat wijnboeren bezielt om dure bubbels in de zee te laten zakken

Het was een historisch moment. Deze maand werden 876 flessen met bubbels van Nederlandse bodem in de Oosterschelde gedropt. Dat gebeurde niet eerder in Nederland. De dropping is een initiatief van Stan Beurskens en André Vink. De twee wijnmakers willen hun mousserende wijnen verder laten rijpen op 15 meter diepte. Het bijzondere klusje werd uitgevoerd door Neeltje Jans Mosselen. “Het is best spannend om 75.000 euro aan bubbels in de zee te laten zakken”, bekent André Vink. “Blijft alles heel? Volgend jaar weten we wat er van onze Brut de Mer geworden is.”

Hoe kom je nou zo gek om bubbels in zee te droppen? “Het is voor ons een serieus project”, verduidelijkt André. In West-Europa gebeurde het niet eerder, maar elders op de wereld werd er al eerder wijn op de zeebodem geparkeerd. In 2010 werd er 170 jaar oude champagne uit een scheepswrak in de Baltische Zee gehaald. Dat inspireerde wijnboeren uit Zuid-Amerika om hun wijn in de zee te laten rijpen. “We waren benieuwd of onderwaterrijping onze jongere wijnen de voordelen van meer ouderdom zou bieden”, legt Patricia Ortiz uit. “We proefden de wijnen uit de zee en uit de kelder blind en het verschil was verbluffend.”

Koralen en schelpen

De Zuid-Amerikanen lieten rode wijnen in de zee zaken. Ronder, eleganter, frisser en fruitiger kwamen ze weer op het droge. Met meer aroma’s in de neus.  Fransen, Grieken en Kroaten halen een vergelijkbaar kunstje uit.  De Kroaten lieten in 2020 pakweg 10.000 flessen rijpen in zee. Toen ze weer boven water kwamen, proefden de keurmeesters vooral aroma’s van dennenhout in de wijn. Kopers waren onder de indruk van de koralen en schelpen op de fles, een heel bijzonder gezicht. Maar ze waren toch vooral onder de indruk van het prijskaartje. Ondergedompelde flessen zijn namelijk exclusiever en dus een stuk duurder dan wijnen uit de kelder.

Lichte deining

Stan Beurskens staat aan het roer bij domein Sint Martinus in Vijlen en André Vink bij En Passant in het Zeeuwse Driewegen. Hun flessen belanden niet op de zeebodem. “Ze zweven als het ware in de Oosterschelde”, legt André uit. “De lichte deining zorgt ervoor dat de gist voortdurend in beweging blijft. Dat heeft effect op de smaak. Het zorgt voor meer gelaagdheid en complexiteit in de wijnen.” De flessen hangen in een mosselveld. “Dat is super zuiver water.” Op een diepte van 15 meter is er 1,5 bar tegendruk en een constante temperatuur. Er komt ook geen zuurstof of licht bij de wijn. “Dat moet allemaal een positief effect op de smaakontwikkeling hebben.”

Brut de Mer

In de baai waar de flessen ‘hangen’ kweken Ernst en Erwin Bastemeijer hangcultuurmosselen. Het is de best denkbare plek om de wijn te laten rijpen. In open water kun je de flessen niet in de gaten houden. Hier bewaken de mosselkwekers de kostbare wijnen van Stan en André. De vier willen met dit experiment Nederlandse wijn naar een nog hoger niveau tillen. “We verwachten dat de wijnen na 1 jaar onder water dezelfde ontwikkeling doormaken als na 3 jaar in de kelder.” Vooralsnog is de duik in het diepe een experiment. Als bubbels in de zee een succes wordt, gaan er nog veel meer flessen het Zeeuwse water in.

Foto: Tineke van der Ven

Terug naar boven