Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnkeuring Lage Landen
Nieuws - 11 september 2022

Minder wijnen en meer medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen

In Kasteel Amerongen werd vanmiddag de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. Er was minder werk aan de winkel voor de jury dan in 2021. De frisse en natte zomer van dat jaar zorgde voor een magere oogst: 41 wijndomeinen van eigen bodem stuurden 183 Nederlandse wijnen in. En toch kregen de Nederlandse wijnboeren méér medailles dan in 2021: 22 gouden, 50 zilveren en 70 bronzen. Ongeveer 78% van de Nederlandse wijnen was goed voor eremetaal. “We maken niet veel, maar wat we maken is top”, volgens presentator Janna Rijpma.

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseerde de keuring van Belgische en Nederlandse wijnen, die het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse uitvoerde. De oosterburen beoordeelden pakweg 10.000 wijnen uit gerenommeerde Duitse wijnregio’s en zo af en toe zat daar een wijn uit België of Nederland tussen verstopt. De wijnen uit de Lage Landen werden dus volgens dezelfde pünktliche normering beoordeeld als de Duitse wijnen. Blind! Belgische wijngaarden stuurden 55 wijnen in. Daarvan scoorde 46% een medaille: 4 gouden, 10 zilveren en 11 bronzen.

Rood scoort

De wijndomeinen stuurden vooral wijnen uit 2020 en 2021 in. Tussen de mousserende en rode wijnen zaten ook wat oudere flessen. De wijnkeuring van 2021 pakte met slechts 1 gouden medaille beroerd uit voor de rode wijnen. Dat is dit jaar anders. De wijnboeren stuurden met z’n allen 109 witte en 61 rode wijnen in. De witte waren goed voor 9 keer en de rode voor 8 keer goud. In verhouding scoorden de rode wijnen van 6 verschillende wijnmakers van Nederlandse bodem dus een stuk beter. Dat is opmerkelijk voor een cool climate land. En goed nieuws voor de liefhebbers van rode wijn.

Goud

De gouden medailles gingen vandaag naar Betuws Wijndomein (Gelderland), Frysling (Friesland), Domein Tussen Rug en Rijn (Utrecht), Wijndomein Auansati (Gelderland), Wijngaard Aan de Breede Beek (Gelderland), Wijngaard Hesselink (Gelderland), Wijngaard Hof van Twente (Overijssel), Wijngoed Havelte (Drenthe) en Wijnhoeve Hof van Gelderland (Gelderland). In diverse categorieën werden ereprijzen uitgereikt. Beste wijngaardeniers van 2022 zijn Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink en Ilse en Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente.

Friese bubbels

In 4 categorieën werden prijzen uitgereikt voor de beste wijnen van de keuring. Dat waren vorig jaar nog 6 categorieën. “De kwaliteit van de rosé was niet voldoende,” legde Janna Rijpma uit. “En het aantal zoete desertwijnen was simpelweg te klein.” Wijngaard Hesselink produceerde 3 van de 6 beste witte wijnen en Betuws Wijndomein 2 van de 4 beste rode wijnen. Er werden ereprijzen uitgereikt in 2 categorieën bubbels: mousserende wijnen en parelwijnen. In beide categorieën behoorde Frysling tot de winnaars. Met de zuurtjes in het hoge noorden zit het wel goed!

Nieuwe generatie

Wijnmakers zijn bescheiden mensen. Op het podium stonden de meesten met een mond vol tanden. “Wat vind je er nu van dat je hier wéér staat?” vroeg Janna Rijpma aan Diederik Beker. “Het went nooit,” was het korte antwoord. En Gerhard Ensing haalde zijn schouders op: “Wat moet ik ervan zeggen?” Roelof Visscher pakte zijn moment om iets te zeggen over de toekomst van de Nederlandse wijnbouw. “Ik zie veel jonge mensen. Dat is mooi. Wij moeten de Nederlandse wijnbouw overdragen aan een nieuwe generatie. Het moet doorgaan!”

Limburg in de hitlijsten

Met uitzondering van de provincie Groningen stuurden wijnboeren uit alle provincies wijnen in. De beste wijnmakers komen uit de provincies Gelderland en Overijssel. De provincie Limburg sneeuwde bij deze Wijnkeuring van de Lage Landen een beetje onder. Stan Beurskens van Sint Martinus was een stuk minder prominent aanwezig in de hitlijsten. Er doen ook relatief weinig wijndomeinen uit het diepe zuiden mee met de Wijnkeuring van de Lage Landen. Dat geeft een vertekend beeld. Limburg is nog steeds de wijnprovincie van Nederland.

Terug naar boven