Het online domein van de Nederlandse wijn
Wit Barrique 2017

De Wit Barrique 2017 van ‘t Heekenbroek is volwassen en heerlijk zacht

De Gelderse Achterhoek mag je gerust een van de belangrijkste Nederlandse wijnregio’s noemen. Uitgestrooid over het afwisselende coulisselandschap vind je meer dan 25 hectare aan wijngaarden. Een van de bekendste domeinen is Wijnboerderij ’t Heekenbroek van Job en Neeltje Huisman, dat deze Wit Barrique 2017 maakte. Het beslaat 2 hectare. Daarmee is het ook meteen een van de grotere domeinen, want verreweg de meeste wijnbedrijven in de Achterhoek komen amper aan 1 hectare. En de wijnbouw is een uit de hand gelopen nevenactiviteit.

Voor Job en Neeltje Huisman is het hun core business. In 2005 gooiden ze het roer om. Nadat ze 13 jaar medeverantwoordelijk waren voor een diervoederfabriek in Rumpt verlangden ze terug naar het werk op de boerderij, zoals ze dat eerder in Groningen deden. “Dat is voor ons de ideale manier van leven.” De ommekeer betekende geen terugkeer naar de akkerbouw. Job en Neeltje kozen voor de wijnbouw. “Alles was nieuw. We begonnen met het volgen een wijnbouwcursus en vrijwilligerswerk bij ervaren collega’s. Zo leerden we stap voor stap het vak.”

Ruiken en proeven

Druivenfluisteraar Stan Beurskens is de adviseur van Job en Neeltje. “Hij komt regelmatig langs. In de periode na de oogst komt hij elke 14 dagen langs om mee te ruiken en te proeven.” Dat zijn belangrijke momenten in de vinificatie. ’t Heekenbroek ligt op de prachtige plek. Aan de bosrand van Landgoed De Ulenpas. In de periode van 2006-2008 werden 3 percelen ingericht. Ze werden vernoemd naar de Groningse boerderijen waar de roots van Job en Neeltje liggen: Nieuw Tivoli, Noorderlicht en De Streek.

Zilver

De namen van de percelen komen ook terug in een aantal wijnen, die Job en Neeltje helemaal zelf produceren in hun eigen, professionele wijnmakerij. Inmiddels gaan er pakweg 8000 flessen per jaar de deur uit. Het is niet zo ingewikkeld om de wijnen aan de man te brengen. ’t Heekenbroek heeft een goede naam. De wijnen scoren goed op nationale en internationale concoursen. Dat geldt ook voor deze Wit Barrique 2017, die goed was voor zilver op de Berliner Wine Tropy 2021.

Hulshofdoos

Het etiket op de fles is van de hand van kunstenaar Henk Hulshof. Het sierde als eerste de fles met IJsselpracht. “Wijn maken is een kunst op zich,” vertelt Job. “En als het etiket er dan ook nog eens mooi uitziet, is de cirkel rond.” Voor de liefhebbers verkoopt ’t Heekenbroek nu zelfs een ‘Hulshofdoos’ met 6 flessen van 3 verschillende wijnen. Daar zit de Wit Barrique 2017 niet tussen. Jammer, want deze wijn van de solaris is er eentje met allure. De aroma’s verraden dat meteen. Ik snuif vol en rijp exotisch fruit op: abrikoos, mango en ananas. En vanille.

Vol en zacht

De wijn heeft een prachtige goudgele kleur. In de mond is hij vol en zacht. Een beetje vettig. Het bommetje van rijp exotisch fruit krijgt in de smaak gezelschap van een vleugje mint en hints van noten. Ik proef in de verte ook een beetje kaneel. Een bescheiden bittertje legt een mooi bodempje onder het geheel. Niet vervelend. Integendeel! Zoals de naam al verklapt, rijpte de Wit Barrique 2017 op hout. En dat proef je. Het is een volwassen wijn! De afdronk heeft een mooie lengte.

Visitekaartje

Job en Neeltje Huisman maakten een rijpe wijn, een visitekaartje voor de Achterhoek.  Nu op dronk. De Wit Barrique 2017 is heerlijk om zo te drinken, maar matcht ook prima met een stevige maaltijd. Denk aan een zuurkoolschotel of een maaltijdsalade met een pittige ham.  Deze wijn verdient 4 dikke trossen en een plek in je keldertje: bestellen dus!

Proefnotitie 4

Wijn: Wit Barrique 2017
Domein: Wijnboerderij ‘t Heekenbroek
Druif: solaris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 14,0%
Prijs: € 15,39

Terug naar boven