Het online domein van de Nederlandse wijn
Domein Holset
Nieuws - 13 november 2020

Domein Holset kiest voor klassiekers bij uitbreiding

Domein Holset breidt uit. Met een nieuwe wijngaard van 3,5 hectare komt het totaal op 10 hectare. Na uitgebreid bodemonderzoek kiest de wijnbouwer voor de klassieke druivenrassen Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir. De ambitie is om daarmee wijnen te gaan produceren binnen de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland, de Nederlandse variant van de Franse AOP (voorheen AOC).  De uitbreiding in hectares betekent op termijn ook uitbreiding van het assortiment .

Er zijn in Nederland niet zoveel wijnbouwers met 10 of meer hectare: Landgoed Overst (10 ha) in Voerendaal, Wijnhoeve De Kleine Schorre (12 ha) in Dreischor, Wijnhoeve De Colonjes (13 ha) in Groesbeek, De Apostelhoeve (17 ha) in Maastricht en Wijngaard Sint-Martinus (28 ha) in Vijlen. Domein Holset sluit dus aan bij een select gezelschap.

5 percelen

Het nieuwe perceel bevindt zich op een prachtige helling aan de rand van het buurtschap Holset.  De top ligt op 200 meter boven NAP, in de schaduw van de Vaalserberg.  Domein Holset plukt de druiven voor z’n mousserende wijnen straks op 5 percelen rond Holset en Vijlen. De wijnen worden in de splinternieuwe wijnmakerij van het domein gemaakt door Peter van den Berg.

Terroir

De locatie van de nieuwe wijngaard is veelbelovend. De helling ligt op het zuidoosten. Dat garandeert voldoende zonneschijn. De bodem bestaat uit löss en vuursteen. Er is een goede waterhuishouding. En het risico op vorst is klein, omdat de koude lucht naar beneden stroomt. Koele nachten zorgen in combinatie met een langzame rijping voor behoud van de zuurgraad. Dat is belangrijk voor het maken van goede mousserende wijnen.

Gespreid bedje

De keuze voor een 4e ras laat nog even op zich wachten.  Maar de voorbereidingen voor de aanplant zijn al in volle gang. De grond is gefreesd. En als groenbemester is winterrogge ingezaaid.  In mei 2021 vinden de druivenplanten een gespreid bedje in een optimaal klaargestoomde bodem. Na 3 jaar kunnen de eerste kwaliteitsdruiven worden geoogst. Domein Holset kijkt nu al uit naar het bijzondere wijnjaar 2024.

Terug naar boven